RTS redizajn

Categories Web design, Web produkcijaPosted on

I web sajt Radio Televizije Srbije je konačno redizajniran (i javni hrvatski servis je nedavno osvežen, i okvalifikovan kao kopija BBC-jevog sajta). Kažem konačno, jer mu je eksterni i onaj interni face-lifiting odavno preko potreban. Ipak se radi o web sajtu jedinog javnog informativnog servisa (da ne kažem "evropske srbije") koji bi treba da bude perjanica informaciono-komunikacionog nacionalnog razvoja.

Na žalost, osim osveženog grafičkog koncepta, svedenog i lišenog prethodne prenatrpanosti, nema ničeg bitnog u funkcionalnom smislu. Za očekivati je bilo da nacionalna kuća brine o informisanosti kako pretplatnika tako i građana Srbije širom dijaspore, te da omogući live streaming dva jedina TV kanala, ali kako stvari stoje – toga neće biti. Nemuštim tumačenjem pozivaju se na zaštitu autorskih prava, što nema mnogo smisla kada se zna da je većina programa u produkciji same RTS. Podcast je sveden na Dnevnik i bezveznu emisiju one Tijanićeve pulenke.

Iako smo svojevremeno kudili sajt RT Vojvodine, mora se reći da je on u svakom smislu daleko dogurao. Sajt RTV, za razliku od sajta "starijeg brata" RTS-a, nudi live streaming (koji radi) oba svoja TV kanala i nekoliko radio kanala, tu je pravi podcast i jako bitna funkcionalnost odloženog gledanja (video on demand) istinskih TV bisera. Zatim, tu su newsletteri kod kojih možete da birate kategoriju vesti, filter u vidu NewsAlerta koji omogućava kreiranje news upozorenja na bazi ključnih reči, a tu je i WAP verzija sajta.

Generalno, ovaj redizajn je veoma traljavo izveden, bez jasnog koncepta i cilja (čak se izgubio deo prethodnih funkcinalnosti), a takođe, koliko se sećam nigde nije bilo tendera za ovaj "poduhvat" (nije neverovatno da je podeljen u više partija ili zacenjen ispod limita obaveze raspisivanja tendera) što delom može biti uzrok vidljivog nekvaliteta novog rešenja.

 
Please follow and like us: