Tako je vozila Sabine Schmitz

Categories AutomobiliPosted on
Sabine Schmitz na stazi Nürburgring / Nordschleife, 9. Maj 2010 Photo by *fotopiti* (CC BY-ND 2.0)

Vreme je da malo osvežimo sadržaje na ovom blogu, pa se nadam ću od sada malo frekventnije zapistivati utiske (nedelje). Naleteo sam ovih dana na zanimljiv video u kome je glavna akterka nedavno preminula “taksi drajverka” ili “ring taxi driver”, čuvena Sabine Schmitz , a oko kojoj sam utiske izneo baš na ovom blogu pre nekih 11 godina (dobro ste pročitali – 11 godina, jer je blog startovao 2003. tj. pre 18 godina i sada je punoletan :) ).

Da se vratim ona drumsku heroinu Sabine koja je na žalost pre par meseci izgubila bitnu sa kancerom koji joj je dijagnistifikovan 2017. godine.  Za one koji nikada nisu čuli za Sabine, ona se proslavila kao zvanični BMW “Ring Taxi” početkom 2000-ih. Posao je podrazumevao da što brže prveze putnike koji su tražili uzbuđenje u vožnju tada novim M5 generacije E39 oko Nurburgringa (Green Hell). A kako je odrasla pored ove čuvene trkačke staze, znala je da veoma brzo provoza krug jer je bezbroj puta prošla kroz ogroman broj krivina i zavoja od kojih je sačinjena ova dugačka staza.

Veština Schmitzove za volanom u “Zelenom paklu” donela joj je reputaciju jednog od najboljih vozača koji su ikad kružili na stazi od 12,9 milja i 144 krivine. I mnoštvo posjetitelja, poput ovog koji je pilotirao Porscheom 911 GT3 iz 996 generacije, a koju su je želeli vidjeti u retrovizoru, što nije bilo moguće:

U ovom snimku vidimo da iako vozi M5 opterećen putnicima, Schmitzova uspeva nekoliko puta da pobegne GT3 pre nego što je uspori gružva na stazi. Često možete videti da se M5 bori za prijanjanje i da često proklizava  iz zavoja, ali to je sjajna demonstracija Schmitzove preciznosti, kao i mogućnosti M5. Zanimljivo je i primetiti da čak i vozački laici mogu konstatovati da Sabine često nije birala idelane (teorijski) putanje kroz krivine, već je imala neku svoju “putanju” na osnovu bezbroj prolazaka kroz iste ali i na osnovu poznavanja mašine s kojom je srasla.

Please follow and like us: