Kapljica stakla koja doslovno drobi metak

Categories TehnologijaPosted on
Prince Rupert's Drop

Čuli ste za pancirna i armirana stakla koja su donekle otporna nam pištoljska ili puščana zrna, ali šta kažete na jednu obični tanana staklenu kapljicu koja može da zdrobi zrno. Jedinstvena kapljica princa Ruperta je izvajana staklena spermatozoidna konstrukcija toliko jaka da može uništiti metke.

Jeste li čuli za kapljicu princa Ruperta? Sajt Science Alert nedavno je otkrio video-zapis kanača Smarter Every Day koji prikazuje kako ovo stakleno čudo zapravo razlaže metak, a sve je snimljeno ultra-brzom kamerom sa 170.000 sličica u sekundi.

Da bi napravili ovu tananu “kapljicu princa Ruperta”, duvač stakla pušta da rastopljeno staklo kapne i padne u posudu s vodom gde se momentalno hladi i zdržava formu. Rezultat je poput punoglavca ili spermatozoida sa izuzetno dugim konopastim repom, a njegov rep daje mu neverovatnu snagu. Proizvođači stakla stotinama su se godina igrali s tim neobično jakim staklom, a kombinacija ultrabrzih fotoaparata i naučnog znanja učinila je 21. vek novim zlatnim dobom za starog princa Ruperta.

Čvrst, snažan bičasti stakleni rep može doslovno rastopiti metke, ali jedan se udarac uz vrlo dugi i izvijeni rep i cela Kap princa Ruperta neće se samo slomiti – zapravo će momentalno ispariti i to tako brzo da samo brza kamera može pokazati kako talas  započinje s kraja repa i kreće prema napred, prema “glavi”. Ali Kap princa Ruperta ima ono što neki nazivaju Ahilovom petom. Ako presečete dugački rep kapljice – a može biti dugačak metar i više – odjednom se oslobađaju sva kompresija i napetost koji vrše amortizaciju udara.

Please follow and like us: