Vice ide u stečaj nakon 29 godina poslovanja

Categories MedijiPosted on
Vice.com

Jedna od vodećih medijska kompanija “Vice” suočena s finansijskim izazovima

Uzbuđujuća medijska kompanija Vice, koja je pre samo šest godina bila procenjena na 5,7 milijardi dolara i razmatrala mogućnost izlaska na berzu, sada je podnela zahtev za stečaj prema poglavlju 11.

Kreditni davaoci kompanije – Fortress Investment Group, Soros Fund Management i Monroe Capital – pristali su da kupe kompaniju za 225 miliona dolara. To je samo oko 4% od vrednosti kompanije iz 2017. godine. Vice takođe ima pravo da proda kompaniju nekom drugom ponuđaču po višoj ceni.

“Ovaj ubrzani prodajni proces pod nadzorom suda ojačaće kompaniju i postaviti VICE za dugoročni rast”, izjavili su Bruce Dixon i Hozefa Lokhandwala, suizvršni direktori VICE-a, u saopštenju za medije. “Imaćemo novog vlasnika, pojednostavljenu strukturu kapitala i mogućnost da poslujemo bez tereta prethodnih obaveza koje su opterećivale naš posao.”

Ova nesrećna situacija za Vice samo je dodatno zamračila nebo nad digitalnom medijskom industrijom. Samo u poslednjem mesecu, dobitnik Pulicerove nagrade, BuzzFeed News, je zatvoren kao deo otkaza koji su pogodili 15% zaposlenih u kompaniji. MTV News je takođe nedavno zatvoren kao deo rezova koji su pogodili 25% radnika u matičnoj kompaniji Paramount. Što se tiče same Vice, kompanija je nedavno otkazala svoju TV emisiju “Vice News Tonight”, kao i vertikale poput Vice World News, Vice Audio i Waypoint.

Finansijski problemi Vice-a nisu samo odraz medijskog poslovanja u celini. Kombinacija loših izbora menadžmenta u eri “prelaska na video” i opšte radne atmosfere “muškog kluba” stvorila je savršenu oluju za pad Vice-a. Kompanija je napravila ozbiljne menadžerske greške i navodno podsticala kulturu seksualnog uznemiravanja. Kada su ove optužbe postale javne, osnivač i izvršni direktor Shane Smith je podneo ostavku, iako je tvrdio da nije znao da je predsednik Andrew Creighton navodno platio zaposlenom da reši slučaj seksualnog uznemiravanja; Naslednica Nensi Dubuk je iznenada podnela ostavku ovog februara usred finansijske krize kompanije. U međuvremenu, suosnivač Vice-a Gavin MakInes, koji je napustio kompaniju 2008. godine, osnovao je grupu desničarskih ekstremista “Ponosni dečaci”.

Prema finansijskom izveštaju Vice-a, kompanija ima oko 834 miliona dolara dugova. Tokom procesa prodaje, za koji kompanija veruje da će trajati nekoliko meseci, Vice će imati pristup finansiranju od preko 20 miliona dolara od svojih kreditodavaca kako bi nastavio sa radom.

Please follow and like us:

Leave a Reply