Review: Rapoo 7800P – laserski bežični miš

Categories HardwarePosted on
Rapoo 7800P laserski miš

Shenzhen Rapoo Technology Co. je kod nas manje poznata kineska kompanija, ali već pogledom na proizvodni portfolio može se videti da su veoma ozbiljni, što potvrđuje i prva tržišna pozicija na kineskom tržištu u domenu bežičnih miševa i tastatura.

Pored običnih miševa, kod nas na našem tržištu izdvajaju se po ponudi optičkih i lasterskih bežičnih miševa i tastatura. Ima ih u svim cenovnim kategorijama, ali i u tzv. premium klasi u kojoj vodi Logitech, ali Logitech vodi i cenovno. Rapoo hardver je prilično kvalitetan, i cenovno mnogo prihvatljiviji.

Rapoo 7800P laserski miš

Rapoo 7800P – laserski (nije optički) bežični miš krasi idličan ergonoski dizajn. Izrađen je o veoma kvalitetne plastike, bočni delovi presvučeni su gumoplastikom, dok je gornji deo hrapav – sve ovo poboljšava hvat i ležanje u ruci. Laserski uređaj je veoma precizan i radi na gotovo svakoj površini, uključujući mermer, drvenu podlogu, tekstil ili plastiku.

Ergonomski dizajn je veoma pogodan za svakodnevnu intezivnu upotrebu, a nudi udobnost čak i za vreme dužeg korišćenja. Dodatno dobar osećaj pruža zahvaljujući težini od preko 100grama zahvaljujući korišćenju 2 AA baterije. Kao što možete i videti, namenjen je isključivo desnorukima, a raspored tastera je na očekivanim mestima. Pored uobičajenih tasera, ima još par dodatnih:

  • na gornjem nivou tu je DPI taster za promenu rezolucije (800 i 1600), koji se retko koristi ali nije da odmet
  • bočno levo, pod palcem, su dva odlična veoma osetljiva tastera Back-Forward, izuzetno korisni i zahvaljujući mekanim mikro-tasterima često ćete ih koristiti
  • specijalitet ovog miša je ZOOM klizač,  koji dolzai pod kažiprst. Sjajno je zamišljen, pozicija je odlična, ali je u praksi gotovo neupotrebljiv. Zbog velikog otpora klizača gotovo ga je nemoguće pomerati kažiprstom. Bez dodatnog softvera integriše se sa Windows Magnifier funkcijom zumiranja, ali ne radi recimo u Photoshopu gde se očekuje.

Dobra stvar je što se sve kontrole miša programibilne, takoda sve tastere i Zoom klizač možete podesiti prema sopstvenim potrebama. Scroll točkić je precizan, pruža odgovarajući otpor i nije bučan, a ono što se može zameriti je BUKA koju odaju dva osnovna tastera – Levi i desni. Proizvođač je za osnovna dva mikrotastera ipak trebao odabrati osetljivije i manje bučne mikro-tasterčiće. Ukoliko radite u tišini, kod silnog kliktanja stvara se prilična buka koja može da nervira.

Rapoo 7800P laserski miš

Univerzalni prijemnik se lako povezuje sa svim uređajima, radi na 5.0 GHZ (ustoga u oznaci ima 5G) tako da neće biti interferencije sa drugim masovnim 2,4GHz uređajima.

Kada ste u pokretu, jednostavno pričvrstite Nano USB prijemnik u kućište miša, ispod donjeg poklopca. Takođe, kada se ne koristi može se isključiti preko On-Off tastera na donjoj površini.

Rapoo 7800P laserski miš

Što se tiče cene, u našim maloprodajama, kreće se od nekih 3.200 do 5000 dinara.

Ukupna ocena, veoma dobar i precizan laserski miš (liči na Logitech Performance MX), ne sasvim perfektan, ali veoma upotrebljiv.

Please follow and like us:

1 comment

  1. Ali i jako skup za jednog miša :) ukoliko vam nije potreban za neki precizniji rad.

Comments are closed.