Novi način pretrage na Google-u: Eksperimentisanje sa AI-om u konverzacijskom modu

Categories GooglePosted on
Google Search Lab

Na ovogodišnjoj konferenciji za razvojne programere I/O, Google je najavio uvođenje novog eksperimentalnog konverzacijskog moda koji pokreće generativna veštačka inteligencija. Umesto da odmah lansira proizvod, Google će otvoriti listu čekanja pod nazivom Search Labs u okviru novog eksperimentalnog programa.

U ovom novom iskustvu, korisnici će videti predložene sledeće korake prilikom obavljanja pretrage, zajedno sa pregledom ključnih informacija koje je generativna veštačka inteligencija pripremila, uz linkove za dalje istraživanje. Kada kliknete na predloženi sledeći korak, pretraga vas vodi u novi konverzacijski mod, gde možete pitati Google više o temi koju istražujete. Kontekst će se prenositi iz pitanja u pitanje.

Google napominje da biste u prošlosti morali da razbijete upit na manje delove i sami sastavljate informacije da biste saznali “šta je bolje za porodicu sa decom mlađom od 3 godine i psom, Bryce Canyon ili Arches”. Zahvaljujući generativnoj veštačkoj inteligenciji, pretraga će biti sposobna da razume ovaj upit.

Iskustvo je integrisano sa Google Shopping-om i osmišljeno je da korisnicima brzo pruži korisne informacije na mreži. Na primer, ako tražite novi bicikl, kroz ovo novo iskustvo dobićete pregled važnih faktora koje treba uzeti u obzir i proizvode koji odgovaraju kriterijumima. Imate mogućnost postavljanja dodatnih pitanja ili izbora sledećeg koraka koji je predložen. Možete pitati da li bicikl dolazi u novim bojama, a pretraga će razumeti vašu nameru i znati da gledate određene modele bicikala.

Novo iskustvo generativne veštačke inteligencije za kupovinu je zasnovano na Google-ovom Shopping Graph-u, koji ima preko 35 milijardi proizvoda, napominje Google.

Eksperiment nosi naziv Search Generative Experience (SGE) i biće dostupan na eksperimentalnoj osnovi u Sjedinjenim Američkim Državama putem Google Labs-a u narednim nedeljama. Ako se nalazite u Sjedinjenim Američkim Državama, danas možete se pridružiti listi čekanja tako što ćete dodirnuti ikonu Labs u najnovijoj verziji Google aplikacije ili Chrome pretraživača na računaru.

Sa novim mogućnostima generativne veštačke inteligencije u pretrazi, Google kaže da preuzima više posla na sebe kako bi korisnici mogli brže da razumeju temu, otkrivaju nove perspektive i saznanja, i lakše završe ono što žele.

U ovom novom generativnom iskustvu, oglasi će i dalje biti prikazani na posebnim mestima na stranici, ali Google ističe da će i dalje obezbeđivati da oglasi budu razlikovani od organskih rezultata pretrage.

Please follow and like us: