Picasa 3 i novi web albumi

Categories Google, InternetPosted on

Ekipa iz Googla se dobrano potrudila da poboljša desktop foto-organajzer Picasu (Picasa 3 Beta), ali isto toliko i online Picasa Web albume. Nova evolucija donosni brojne novosti, pa čak ide i korak ispred konkurencije.

Kako je Picasa kao foto-organajzer i laička alatka za foto-retuširanje potpuno besplatan softver, sa svojim brojnim novim funkcijama je program izbora za većinu korisnika. Dodata je brza "image viewer" funkcija, lakši i jednostavniji retuš, napredna funkcija za štampanje fotografija, zatim alatke za kreiranje kolaža, screensavera, te čak i video zapisa.

Ono što još treba istaći je bolja i potpunija veza između desktop Picase i Web albuma. Velika novost je i funkcija prepoznavanja lica, koja je implementirana čak pre nego kod Flickr servisa, i radi veoma dobro. Jednostavno zadate obim pretrage (pojedinačni albumi ili ceo set) i pustite da sistem odradi svoje, a vaša asistencija je potrebna samo kod lica koja usled kvaliteta ili ugla snimanja nisu prepoznata sa sigurnošću.

Tu su naravno i Geotagging, te mogućnosti linkovanja pojedinačnih fotki i albuma, i još jedna novost – embedovanje fotki ili albuma u vidu slideshow-a koje možete da integrišete u bilo koje web stranice.

Sve nabrojano postavlja Picasu kao idelano za recimo lične albume koje možete da delite sa rodbinom i prijateljima, pogotovo kada se zna da vam je na raspolaganju 1GB slobodnog prostora (što je sasvim dovoljno ukoliko se maka malo potrudite oko optimizacije fotki).

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *