Google AdSense format “Vignette Ads” od sada i na većim ekranima

Categories Web marketingPosted on
vignette ads adsense

S vremena na vreme Google u okviru Adsense programa za izdavače predstavlja nove formate. Često pre uvođenja novog formata, isti prolazi test fazu i dosta formata se ne uvede uoperativnu upotrebu. Jedan format koji je zaživeo najpre na mobile platformi je “Vignette Ads”  kao out-of-page format koji nije vezna za konkretni slot na web stranici već se nalazi u layeru iznad.

Pored toga što je out-of-page, “Vignette ads” format je full-screen tipa tak oda prekriva ceo ekran i tu u trenutku prelaska korisnika sa jedne stranice na drugu u okviru istog domena., a može se eskivirati u bilo kom prenutku od strane korisnika. Generalno nije agresivan format kao pop-up i zato je korišćen do sada na mobile platformi, a od 22. oktobra prisutan je i na desktopu.

Još jedna dobra stvar je ta što se učitavanje “Vignette ads” formata vrši nakon napuštanaj stranice, a ne pri dolasku na stranicu pa time nije ugrožen user experience. Kako se ovaj format dokazao na mobile platformi logično je bilo da u jednom trenutku pređe i na desktop.

Ukoliko se korisnik Adsense programa sve što je potrebno da ovaj format bude vidljivi i na vašem sajtu je da je uključena opcija Auto ads. Ova opcija omogućva Adsense sistemu da pored ovog plasira dodatne i eksperimetalne slotove, poput slide-in formata iili sticky-footer-a ali u ofraničenoj frekvenciji kako ne bi narušio user experience. Zbog toga publisheri nemaju kontrolu nad ovim formatima već ih Google sam dozira.

Logično, kako plasiranej ovog formata zavisi od broja učitanih stranica jednog korisnika više koristi će imati oni sajtovi koji imaju veći Pages / Session parametar.

U Googleu kažu da su eksperimenti prikazivanja vinjete na širokim zaslonima bili vrlo dobri, zbog čega ih je u potpunosti lansirao za šire ekrane.

Takođe dodaju da ako želite da ne prikazujete ​​vinjete na svomjim sajtovima, ovu opciju možete isključiti pomoću nove kontrole  “Wide screen” u Auto Ads postavkama. Imajte na umu da se vinjete sa širokim ekranima počinju posluživati ​​tek nakon 3. novembra 2020, mada sam ih ja već video na nekoliko web sajtova

Please follow and like us: