Pretraži i predloži

Categories IA-UI-HCI, InternetPosted on

Da li vam se do sada dešavalo da potpuno bezuspešno pretražujete Web u potrazi za nekim pojmom, subjektom ili temom? Znate šta tražite, ali problem je u tome što ne znate kako da formulište upit upućen pretraživaču kako bi vam vratio relevantne tražene linkove.

Gotovo svi veći pretraživači obezbeđuju pomoć “izgubljenima” u vidu sugestije alternativnog upita (Google: Do you mean) nastalog na bazi onog zadatog i upita iz baze podataka prethodnih pretraživanja drugih posetilaca. Ova “sugestija” je uglavnom pravopisne gramatičke prirode, odnosno ispravljaju se eventualne greške pri unosu upita (pogledaj sliku), te uglavnom nisu zasnovane na nekoj vrsti veštačke inteligencije i akumuliranog iskustva korisnika.

Rešenje ovog problema se nazire u istraživanju Microsoft-ove istraživačke laboratorije pod nazivom Query Graph čiji je cilj poboljšanje pretraživanja i uvećanje stepena zadovoljstva korisnika pretraživačkih sistema.

Predloženo rešenje je zasnovano na sinergiji znanja i iskustava svih korisnika koji koriste određenu funkciju pretrage. Query Graph agregira u jednu bazu sve značajne atribute svake pretrage i grupiše slične po značenju i semantici. Pa tako, kada želite da saznate sve o određenoj temi, ali ne znate kako da determinišete upit, Query Graph će vam ponuditi listu prethodnih “fraza pretrage” koje su korelaciji sa vašim interesovanjima, tj. ponudiće vam se mogućnost da vidite kako su ostali korisnici vršili pretraživanja na istu temu.

Prednost Query Graph-a je konstantna evolucija i unapređenje pretraživanja zasnovano na sinergiji kolektivne “pameti”. Ali, na žalost, još se radi samo o konceptu i idejama, te ćemo morati još malo da pričekamo sistemsku asistenciju kod pretraživanja, i na kraju krajeva nešto što nazivamo semantički Web.

Please follow and like us: