5. Blogodišnjica

Categories BlogosferaPosted on

Ovo je već za onu Zabavnikovu rubriku “Verovali, ili ne” ;)  – Svakodnevnica danas puni 5 godina i ulazi u 6 godinu postojanja i aktivne (i sve aktivnije) operativnosti. Iako su neki “analitičari” još početkom prošle godine predskazali “nestanak blogova” – kao takvih i dominaciju social media, vreme, brojke (184 miliona blogova – mart 2008 ) i zdrav rezon pokazuju da će blog forma sigurno opstati,  da će se i dalje razvijati ali i menjati svoj oblik. U ostalom, kao druge medijske forme.

Što se domaće blogosfere tiče, za proteklih pet godina može se reći da se neznatno omasovila, ali da joj i dalje nedostaje kvalitet, pa i kvantitet, dok u regionu imamo mnogo dugačiju situaciju (blog.hr ima 689.583 blogova).

Iako u mom RSS agregatoru, u folderu Domaći ima 277 blogova, te mali broj se osvežava na nekoj frekventnijoj osnovi. Takođe, činjenica je  da i dalje blogove kod nas vode, grubo rečeno – techno-mani, odnosno ljudi najbliži IKT sektoru – oni kojima je tehnički gledano najjednostavnije da postave i pokrenu blog. Na prste se mogu nabrojati poznatiji blogovi, blogera iz drugih branši.

Svakodnevnica u 6-tu godinu ulazi kao najposećeniji (samo preko 500 RSS prijavljenih) i najsadržajniji blog (oko 2.000 zapisa) u regiji, na novoj platformi, sa osveženim dizajnom i novim entuzijazmom.

A zašto bi i vi krenuli ili nastavili sa blogovanjem, mislim da ćete najbolji odgovor(e) pronaći u zapisu prethodne “blogodišnjice”.

Please follow and like us:

8 comments

 1. Sve cestitke kolega :) Bez lazne skromnosti treba biti realan i reci da je ovaj Blog najbolji u Srbiji, a nazalost na prste se mogu nabrojati ostali kvalitetni Blogovi.

  Nazalost mnogi kod nas ne shvataju da biti Bloger ne znaci svakodnevno pastovati u word press vesti preuzete sa nekog tamo sajta, funny videos i sl.

 2. Zahvaljujem Dinke, i ja sam se nadao povećanju kvaliteta sa kvantitetom, ali nekako, kod nas je ostalo sve manje više isto. Slična stvar je i generalno na polju domaćeg Weba, izuzevši sajtove medijskih kuća, nema kvalitetnih, sadržajnih web lokacija.

  Što se tiče instant blogera, mislim da nije problem postavljanje i linkovanje sadržaja, samo je bitno da selekcija bude dobra, jer je i selekcija autorsko delo – samo da je kvalitetna i frekventna ;)

  P.S. i rubriku blog Vremeplov sam proširio za još jednu godinu ;)

 3. Zelim ti puno uzivanja u daljem pisanju i razvoju!
  Tvoj doprinos stvaranju nase blogosfere je veliki kao i podsticaj mnogima da zapocnu svoj blog.

  Mislim da je u toku “prociscavanje”. Najkvalitetniji i i najuporniji ce ostati, a razliciti eksperimenti ce postati deo net istorije. To je dobro i za jedne i za druge.

  Kao i za svaki veliki uspeh, potrebno je deset godina. Napisacu svoj komentar i tada ;)

  Pozdrav

 4. Cestitke Gorane,

  i ja za mesec dana slavim cetvrtu godisnjicu, bas nekako brzo prolazi vreme, a blog je najbolji svedok istog. Divim se posvecenosti tvom blogu, jer koliko god ja voleo svoj ne mogu da mu posvetim onoliko paznje koliko zasluzuje. To je ujedno i razlog pominjanja tvog bloga u emisiji Interfejs, ali to ce emitovati tek u sledecem izdanju u nedelju.

  Citamo se

  Nebojsa

Comments are closed.