Novi Sad – Out of order

Categories Novi Sad, PolitikaPosted on

Out of order ( ili u “prevodu”: not functioning properly) je sve više hronično stanje koje opisuje upravljanje  “srpskom Atinom”, i po pravilu svaka nova vlast uspeva da nadmaši onu staru po nebulozama, počevši od socijalista, preko radikala, do današnjih “demokrata”.

Nebuloza #1

Turski ambasador je nedavno posetio naš grad, pa je između ostalog nonšalantno predložio da se turskoj osvajačkoj vojsci, potučenoj od malobrojnije hrišćanske vojske na Vezircu (popularnim Tekijama) 5. avgusta 1716. godine, podigne spomenik (?!)

Ne bi to bilo “mnogo čudno”, da predlog nije sličan podizanju spomenika nacistima u Staljingradu, a još čudnije je to što je gradonačelnik Novog Sada brže-bolje podržao predlog???

Ovo je zbog toga, valjda, što smo istorijski gledano, sa Turskom bili duže u “zajednici” nego recimo sa Crnom Gorom, ili Hrvatskom u SHS kraljevini.

Nebuloza #2

Kao veliki “prijatelji” Exita novosadske demokrate su odrešile kesu, i odlučile da poslednjoj sednici skupštine grada, da iz džepova građana velikodušno “ucure” na račune firmi “Exit DOO” 75 miliona dinara – znači, nešto manje od MILION EVRA (prosle godine grad je samo dao 11 miliona, a pokrajina posebno).

A sve po onoj “narodnoj” – troškove privatnih firmi podržaviti, a profit naravno privatizovati. Po onoj tabloidnoj – gde će, potom, ova sredstva iscuriti, ostaje da se vidi.

Postavio bih samo pitanje aktuelnoj gradskoj vlasti, zašto do sada nisu bili tako “velikodušni” prema recimo novosadskoj Pobedi, 27. martu, Novkabelu ili bilo kojoj drugoj novosadskoj firmi koja stalno zapošljava nekoliko stotina ili hiljada novosađana (i samim tim obezbeđuje egzistenciju za nekoliko desetina hiljada naših sugrađana)?

Ili zašto ne možda vašoj firmi, ma koliko mala ili velika bila? Zašto baš vlasnicima Exita? Firma “State of Exit“, inace glavna medju jednakima (naime, broj Exit firmi je neprebrojiv) u poslednjih nekoliko godina uredno prijavljuje dvocifrene milionske profite (proverite u APR-u).

Totalni besmisao…

Please follow and like us:

4 comments

  1. Oko prvog, kod ovakvih blamaža problem naših političara nije što nešto ne znaju pa ispadaju glupi nego što nikog neće da pitaju. Da je gradonačelnik sačekao dan-dva i najpre poslao pismo Institutu za istoriju Filozofskog u Novom Sadu ili Istorijskom institutu SANU verujem da bi sve bilo rešeno bez skandala.

    U vezi drugog, može tako da se posmatra, a može da se gleda i značajan prihod od turizma koji Novi Sad na taj način ostvaruje. Kada država dovodi Fijat onda ga oslobađa poreza, grad poklanja zemljište… isto tako može biti računica Novog Sada da ako ne učestvuju organizatori mogu otići u Inđiju, Suboticu,… Da li je potrebno toliko para dati ili može manje kao i prošle godine, da li je umesto para grad mogao na drugi način da učestvuje i zašto je objašnjenje “Mi volimo Exit”, a ne “Exit donosi toliko i toliko i grad će koinvestirati sa firmom…” priča je za sebe, ali ne možeš porediti sa primerima.

  2. A mene interesuje do kada će se ulagati i samo ulagati u Exit? Kada ćemo , mi obični građani, čuti gde je uložena zarada od Exita? Gde uvek završava profit od te manifestacije? Da li je uloženo u proizvodnju ili gde? Možda baš u Novkabel, Pobedu ili koliko je već proizvodnih giganata propalo…načula sam samo da svi koji rade na Exitu imaju odlične zarade…da li to taj profit? priznajem da možda jesam nedovoljno informisana, ali, eto, možda to ovde saznam…

Comments are closed.