Kako sam pobedio komentar-spam?

Categories BlogosferaPosted on

Iako u poslednje vreme velika većina blogera, pa i onih domaćih, muči muku sa komentar-spamerima, ja se mogu pohvaliti da sam ih pobedio i potpuno iskorenio ovu e-pošast. Sve je počelo sa par spam-komentara sa “kobasičastim” nizovima linkova na pojedine starije zapise, da bi tokom kratkog vremena zahvaljujući tome što nisam “uključio” nikakvo filtriranje, krenula prava lavina.

Po uključenju opcije filtracije komentara, gde se svakom komentaru sa linkovima u sadržaju dodeljuje onhold flag, blokirao sam samo njihovo pojavljivanje u listi RecentComments (zahvaljujući bug-u unutar BBlog CMS-a). Nakon otklanjanja bug-a, i pored redovnih napada automatizovanim spam-skripti, više se nijedan ovakav komentar nije prikazivao na stranicama blog-zapisa.

Nakon ovoga, sve što je potrebno je da se komentari sa onhold indikatorom pregledaju da nema slučajno i nekog “benignog”, te se zatim samo jednim SQL upitom ovo smeće obriše. Ono što je interesantno je da su spam-napadi nakon nekoliko dana ovakvog tretmana potpuno prestali. Pretpostavljam da su spameri, uvidevši da nema vajde od dotičnih aktivnosti, odustali od daljih opsedanja. Ovaj metod i proceduru, preporučijem i drugima.

Please follow and like us: