Beograd sa reka

Categories Fotografija, TravelogPosted on

Iako Beograd spada u retke gradove koji leže na dve reke, slobodno možemo reći da Beograd i njegovi građani uopšte ne koriste ovo bogatstvo. Sva aktivnost na vodi se svela na one rugobe od splavova i novokomponovani “provod”, ponekog ribara i mali broj zaljubljenika u jedrenje i nautiku.

Umseto onog “asfaltnog”, Beograd mnogo izgleda lepše sa reka,  a opet veoma je uzak izbor mogućnosti izlaska na reku, ako nemateveć neki čamac.

Jedna od mogućnosti, koju smo i mi juče iskoristili  je smipatični brod za krstarenje – Sirona. Istoimena agencija četiri pota nedeljno organizuje po tri termina za trosatnu plovidbu nizvodno do Bele stene, uz ručak koji se služi u lepom restoranu na palubi.

Nakon ručka, na gornjoj terasi možete uživati u kafici sa divnim pogledom na obale reka, ploveći zatim uzvodno sve do Zemuna. Pretpostavljam da će vas ovaj Flickr album (91 slika) podstaknuti da i zami izađete na reku ;)

ili pogledajte sledeći Slideshow:

Please follow and like us:

3 comments

  1. На жалост, Београд не изгледа ни на шта са река — индустријска зона на све стране. Зато ја више волим ову страну (земунску) на којој бар имам лепо шеталиште, поглед у природу (Велико ратно острво или другу страну Дунава), а град, какав да је, остаје иза леђа — може се човек осврнути и погледати Гардош који изгледа сређено бар на таквој раздаљини :)

    Ако упоредим Београд са његове две реке и било који град који је на једној (Будимпешта, Париз, Лондон…), сви они имају много више да покажу са воде него Београд. Но једног дана ће можда индустријска зона бити премештена са река у центру града нешто ниже, узводно уз Саву и низводно низ Дунав. На тим местима ћемо имати нешто у шта ме неће бити срамота да покажем прстом (ма колико некултурно било показивати прстом ;), уместо дотрајалих лучких зграда и „урбаних“ сплавова (а свакако, има и оних који су пријатни и уклапају се у окружење).

    Земунци су такође прави уживаоци реке, а то се најбоље може видети кратком екскурзијом до Лида на Великом ратном острву, на препуном кеју, и великом броју чамчића и бродића који крстаре Дунавом уздуж и попреко, велики број препланулих чикица и женица који седе на клупицама уз реку, тртљајући или читајући новине.

  2. Jedini problem po meni je to sto Beograd, grad od dva miliona stanovnika, i dalje nema kanalizacione kolektore, pa reke leti neopisivo smrde.

Comments are closed.