Puno stranaca, nigde turista

Categories TravelogPosted on

Ove sezone turistički poslenici i turistička organizacija u Budvi susreću se sa novim fenomenom koji je nekada bio vezan za beograđane. Naime, iako je budvanska rivijera prepuna gostiju iz Rusije, što se da uočiti po sveprisutnom ruskom jeziku u prodavnicama, kafeima i restoranima, ti Rusi nisu turisti u pravom smislu reči.

Kao što su nekada beograđani i novosađani – vlasnici nekretnina na moru pozajmnljivali prijateljima i iznajmljivali stanove i kuće na moru, to danas rade Rusi – kao dominantni vlasnici novih nekretnina u širem reonu budvanske rivijere. Gradonačelnik Budve žali se na nekontrolisanu gradnju stanova koja ide nauštrb hotelskih kapaciteta, koji su potom prodati Rusima po visokim cenama, istovremeno zaboravljajući da su oni sami za sve nekretnine izdali dozvole i odobrenja i naravno napunuli kasu. Tada je to nekolicini investitora sigurno veoma odgovarali i nisu brinuli za generalni turizam, dok sada turistički zvaničnici “kukaju”.

Sada ključeve hiljade stanova u Budvi vlasnici razmenjuju sa prijateljima i onima kojima su ih unajmili negde na aerodromima. Situacija je takva da su pune plaže, parkinzi i sva ostala mesta komercijalnog turizma, a u statistikama zapravo komercijalnog turizma ima tek u tragovima. Iako vlasti hoće da “legalizuju” ove kapacitete, ma šta pod tim podrazumevali, to će biti jako teško – a uzrok treba tražiti u prethodnoj nepromišljenosti i pohlepi.

Sumrak u Boki

Please follow and like us: