Zlatna palma Majklu Muru

Categories KulturaPosted on

Sinoć je Zlatnu palmu na festivalu u Kanu zavredio film “Fahrenheit 9/11” kontroverznog američkog pisca, publiciste, političkog aktiviste i reditelja Majkla Mura (Michael Moore). Nakon američkog Oskara Mur je na neki način osvojio i evropsku publiku, odnosno žiri na čijem čelu je bio takođe ekstraordinarni reditelj (i glumac) Kventin Tarantino. Pored Zlatne palme, Murov film je dobitnik i nagrade Međunarodnog udruženja filmskih kritičara (FIPRESCI).

Jedan od najžešćih kritičara današnjeg američkog društva, autor u film “Fahrenheit 9/11” polazište nalazi u tragičnim događajim u Americi 9. Septembra 2001., a nastavlja sa analizom dešavanja nakon ovog terorističkog napada. U isto vreme kritikuju se dve generacije predsedničke porodice Buš i njihova agresivna “patriotska” politika, te njihove bliske veze sa veoma uticajnim saudijskim klanom Bin Laden.

Zanimljivo je da je film trebalo da distribuira Miramax, ćerka komanije Disney, ali su odgovorni u ovoj distribucijskoj kući odbili da zastupaju ovaj film na svetskom tržištu.

Nasuprot očekivanjima, favoriti kao što su “2046” ili kusturičin “Život je čudo” nisu baš oduševili žiri, iako su se naši filmski poslenici došavši u velikom broju u Kan pripremali za slavlje. Ipak, kako se ispostavilo, bespotrebno.

Please follow and like us: