Žilnik: “Jedna žena, jedan vek”

Categories Kultura, RelaxPosted on

Na prvom programu televizije Vojvodine večeras u 21 čas počinje prikazivanje trodelne dokumentarne serije “Jedna žena, jedan vek” poznatog dokumentariste Želimira Žilnika , koja govori o životu Dragice Srzentić -žene koja je ostala zapamćena po tome što je dobila nalog da odnese Titovo pismo, sa čuvenim “ne” drugu Staljinu, ali i sačeka njegov odgovor Titu.

U životu Dragice Vitolović problemi su počeli rano: sa dve i po godine ostala je bez oca koji je kao austrijski vojnik poginuo 1915. na italijanskom frontu. Sa 17 godina došla je u Beograd, gde joj je brat studirao.

Tu je, kad je počela da radi, upoznala beogradske intelektualce, levičare i komuniste koji su se okupljali oko „Nolita“ – Pavla Bihaljija, Velibora Gligorića, Gustava Krkleca, Veselina Maslešu, Radovana Zogovića, Koču Racina… U „Nolitu“ je srela i književnika Jovana Popovića, za koga se udala 1931. Popović je, zajedno sa Svetozarom Popovićem i Vojislavom Vučkovićem, januara 1935. pokrenuo „Nedeljne informativne novine“, iz kojih je kasnije nastao NIN. Časopis je izlazio samo nekoliko meseci, a uređivan je u njihovoj kući…

Godine 1936. udala se za komunistu Voju Srzentića.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *