Žeđ za nasiljem

Categories Kultura, PolitikaPosted on

Svakako ne bi trebali da propustite večerašnji film “Želja za nasiljem” (u originalu “Bowling for Columbine“), koju prikazuje TV B-92 u 20:00. Reč je o delu kontroverznog Majkla Mura (nedavno dobio Zlatnu palmu u Kanu), producenta, scenariste i reditelja ovog dugometražnog dokumentarnog filma, nagrađenog Oskarom.

Autor je poznat kao angažovani umetnik koji dira u temelje američkog načina življenja, i u svojim delima Ameriku posmatra iz totalno drugačijih uglova u odnosu na zvanične regularne medije.

Ovaj večerašnji film inspirisan je opsednošću amerikanaca oružjem i ličnim naoružavanjem, koje ima i zakonsku potporu, a na neki način i etičku, jer posedovanje i nošenje oružja u Americi predstavlja jedno od osnovnih prava čoveka (?!).

Ipak, inicijalna kapisla za stvaranje ovog dokumetarca je oružani masakr koji su počinila dva srednjoškolca (Eric Harris i Dylan Klebold) škole Kolombajn (država Kolorado), koja su 20. Aprila 1999. godine ubila 12-oro svojih drugova, jednog nastavnika i ranili nekoliko desetina đaka.

Please follow and like us:

Comments are closed.