Zbirka pomorskog nasljeđa

Categories Fotografija, Kultura, TravelogPosted on


Zgrada stare radioničke pilane u kojoj je smeštena “Zbirka pomorskog nasljeđa”

Prekjuče je u Tivatskoj marini Porto Montenegro, kada i novi luksuzni spa “Lido mar“, otvorena “Zbirka pomorskog nasljeđa” kao podsećanje najedan vek zajedničke plovidbe Tivta i starog “Arsenala” – bivšeg brodo-remontnog zavoda na čijem prostoru se gradi nova super-liksuzna marina.

A sve je počelo 1886. godine kada je u Boku uplovila austro-ugarska flota pod komandom admirala barona Maksimilijana Daublebskog fon Šterneka. Tadašnje glavne pomorske baze Austo-Ugarske monarhije nalazile su se na severu Jadrana Trstu i Puli, a kako se javila potreba da monarhija obezbedi prisustvi i na jugu, Boka je bila logičan izbor.

Admiral Šternek uvideo je strateško položaj Boke i Tivta, malog ribarskog i poloprivrednog naselja u Boki, i predložio Beču da se baš tu osnuje nova baza za popravku i opskrbu brdovao tada moćne austro-ugarske monarhije. I njegov predlog je prihvaćen, od tog trenutka Tivat od malog primorskog mesta prerasta u centar brodo-remonta, te se razvija u pravi grad.


Bojni broj Kaiser Franz Joseph I na kom je potpisan ugovor predaji zemljišta izgradnju “Arsenala”

Kraj Arsenalanazire se krajem prošlog veka, kada usled propoasti bivše države Južnih Slovena gubi se i tržište tivatskog Arsenala. Bio je to kraj Arsenala i novi početak marine Porto Montenegro.

Upravo o tom životnom putu Tivta i njegovih meštana govori “Zbirka pomorskog nasljeđa” otvorena u autentičnom objaketu stare pilane, u kojoj je očuvana čak i stara krovna kontrukcija. Zgrada je obnovljena i na dva nivoa se širi sjajna zbirka pomorstva, dok se ispred objekta šepuri ponos nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice – podmornica P-821 “Heroj”. OVo je samo početak priče, više u narednim blog zapisima.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *