Završen 10. Salon knjiga

Categories Kultura, MarketingPosted on

Danas je i zvanično zatvoren 10. Salon knjiga u Novom sadu koji je ovogoa puta imao predznak “međunarodni”. Ovaj predznak Salon je dobio zbog učestvovanja nekoliko izlagača/izdavača iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Makedonije. Zahvaljujući današnjem prazniku vezanom za nepostojeću državu, iapk sam stigao da posetim salon, a usput i nešto pazarim.

Ovogodišnji salon/sajam nije se mogao pohvaliti velikim brojem izlagača, posebno u domenu propratnih sajamskih dešavanja, ali ni velikim brojem posetilaca. Pošto sam sajam posetio poslednji dan imao sam prilike da se uverim u vrlo netržišn i neprofesionalnu praksu pojedinih izlagača da usred poslednjeg dana manifestacije počnu da se pakuju.

Nisu ni svesni koliko mogu da izgube. Iako se salon najavljivao kao poveliki kulturni događaj sve se svelo na štandovsku prodaju knjiga, iako bi ovakva jedna manifestacija mogla da se pretvori u nešto mnogo veće i vrednije. Nedostaju samo odgovarajuću ljudi.

Ipak ima i nečega svetlog na Salonu. Šetajući tako između štandova “naleteo” sam na štand novosadskog Dnevnika, odnosno njihove Izdavačke delatnosti koja se uglavnom bavi izdavanjem časopisa, a ranije i stripova. Slučajno zapazih svojevrsan biser – “Marketinški priručnik“, u podnaslovu “Šta sve treba da zna dizajner grafičkih komunikacija o marketingu“, delo prof. Miodraga Miše Nedeljkovića poznatog i priznatog umetnika i primenjenog dizajnera.

Iako je knjiga izuzetne opreme i u tvrdom povezu, kupio sam je za samo 315 dinara, a do tog momenta je verovatno tavorila u nekom od magacina štamparije Dnevnika. Knjiga je izuzetno delo u svakom pogledu, a posebno zbog materije koja je na našim prostorima izuzetno slabo pokrivena, i uglavnom se sve svodi na prevode stranih autora.

Please follow and like us: