Zavejani Segedin

Categories Fotografija, TravelogPosted on

Nismo išli ko onomad Balašević u Segedin po farmerke, ili usput kako pop Ćira i pop Spira, već na popodnevnu kafu i kolače ;) Krenusmo iz gotovo sunčanog ali hladnog pejzaža, a dočeka nas zavejani Segedin sa ulicama opojnim od mirisa kuvanog vina, roštilj kobasica, kojekakvih kolača i drugih đakonija… Kao u priči…

Iako je mnogim poznat samo po benzinu, Cori, Metrou i švercu iz devedesetih, Segedin je druga kulturna prestonica, odmah iza Budimpešte, a takođe i universitetski centar brij 1 u Mađarskoj. Evo ipar pdoataka iz Wikipedije.

Grad je na polju školstva pre svega poznat po Segedinskom Univerzitetu. Ovaj univerzitet je osnovni za južnu Mađarsku, ali je na polju bioloških istraživanja poznat širom sveta. Zahvaljujući UNESKO fondovima izgrađen je mesni Zavod za bioloških istraživanja. 2000. godine naučnici ove ustanove su prvi put u svetu proizveli veštački nasledni materijal.

Tu se održavaju i mnoge naučne konferencije i predavanja. Po međunarodnom vrednovanju univerziteta 2005. Segedinski Univerzitet je najbolji univerzitet u svojoj zemlji, a među 100 prvih u Evropi. Od pre nekoliko godina na Segedinskom Univerzitetu otvorena je i katedra za srpski jezik.

Segedin je poznat po prehrambenoj industriji, najviše po preradi paprike. Gradski specijaliteti su Sekelji gulašPik salama.

Uživajte u fotkama:

Please follow and like us:

3 comments

  1. Odlicna reportaza Gorane ! Mada ja sam kao domaci posto mi Szeged i nije daleko, sledeci put se javi pa da svratis u SU na neki mini tweetup :D

Comments are closed.