Zaštitite WiFi rutere da ne bi odgovarali za nenamerno kršenje autorskih prava

Categories Internet, WiFiPosted on

Pre nešto više od godinu dana, mali wardriving eksperiment ukazao je da je preko 50% kućnih WiFi rutera nezaštićno bilo kakvim vidom osiguranja, čak su svi ruteri Telekom koje se korisnici dobijale putem OpenADSL usluge bili “otključani” – odnodno bez ikakve zaštite.

Danas, situacija je sasvim drugačija, i ako uključite bilo koji WiFi skener na smartphoneu videćete da javni etar zagušen brojnim WiFi signalima, ali sada većina ima WEP ili WPA zaštitu, a tek po koji ruter je dostupan.

Ne možete zabraniti da vaš WiFi signal ne ide kroz zidove i dopire do komšija, ili uličnih šetača, ali ga prosto možete obezbediti, a prvenstvenog zbog 2 razloga. Prvi je to što vam otvorenošću WiFi rutera može  prikačiti na vašu Internet konekciju bilo ko i time vama smanjiti bandwidth, ali i pokušati možda da vam uhakuje kućnu mrežu ili povezane uređaje. Drugi, manje bezazlen razlog je potencijalna ilegalna radnja koju čini maliciozni haker koristeći prikriveno vašu IP adresu, što u izveznim situacijama može dovesti i do sudskgo epiloga za nešto što niste zapravo vi skrivili.

Eklatantan primer za ovaj drugopomenuti vid zloupotrebe kućne WiFi konekcije desio se u Nemačkoj, a prenosi ga AP. Naime, vlasnik kuće i  WiFi rutera otišao je na odmor dok se za to vreme neko “nakačio” na njegov nezaštićeni ruter i poskidao raznoraznu muziku. Vlasnici autorskih prava tužili su vlasnika kuće i WiFi veze, a sud je doneo okrivljujuću odluku.

Takođe sud u Karlsrueu je naložio da svi vlasnici WiFi rutera zaštite pristup ruteru lozinkom inače će biti kažnjeni sa 100€. Čak 26 miliona domaćinstava u Nemačkoj poseduje bežične WiFi rutere.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *