Zapisi iz Budve I deo

Categories TravelogPosted on

Budva je ove godine preplavljena i talasom stranaca. Ima ih iz svih krajeva Evrope, ali koliko se može videti (i čuti) najviše ih je iz Češke, Slovačke, Italije i Nemačke. Naša “slovenska braća” većinom letuju porodično, dok su gosti iz Italije i Nemačke uglavnom starije dobi – penzioneri koji krstare celom dužinom Jadrana, što autobusima, što iznajmljenim jahtama.

Cene roba i usluga su veće nego “na kontinentu” i to, u ponekim slučajevima, drastično. Cene po kafićima su “šarene”, ali u onim uz obalu su više u odnosu na one koji su makar malo udaljeni od mora. Kafu na plaži možete popiti od 70 centi do 1 evra, a Coca-Cola i slični napitci su oko 1.30 evra. Parče pizze je oko 1.20 evra, pljeskavice i slične đakonije sa roštilja su oko 2 evra. Gotova jela i jela po narudžbi u restoranima su od oko 3 do 20 evra, sve u zavisnosti od toga gde i šta ručate.

Izuzetak od ovih zaista visokih cena je kafe i restoran hotela “Mogren” (posluje u sastavu firme Mercur), gde su cene veoma povoljne i bliske onim kontinentalnim. Ovde, na terasi koja gleda na Trg Pesnika, možete popiti domaću kafu za samo 60 centi. Restoran hotela “Mogren” je pravo otkriće. Radi po sistemu samousluživanja, na meniji su brojna jela, prilozi, variva i salate, a osoblje je vrlo predusretljivo i ljubazno. Cene u ovom restoranu su više nego povoljne, tako da obroci u proseku koštaju oko 2.2 evra. Sva hrana je sveža, ukusna i obilna.

U prethodnom javljanju koji se odnosio na načine dolaska do Budve, zaboravio sam da pomenem detalj vezan dolazak vazdušnim putem. Ukoliko dolazite avionom, spremite se na značajan izdatak za transfer sa aerodroma do izabranog smeštaja. Pošto aerodrom više ne pripada JAT-u, već novoosnovanom javnom preduzeću, nema više JAT-ovih transfer-autobusa. Tu su vam samo “nehumani” taksisti koji će vam DEBELO naplatiti vožnju sa aerodroma.

Cene taksi prevoza sa aerodroma Tivat su sledeće, do Budve čitavih 20 evra (dobro ste pročitali – 1400 din), do obližnjeg Tivta “samo” 5 evra, do Kotora 10 evra, a do Herceg-Novog neverovatnih 30 evra. Još malo, pa kao avionska karta. Dobro bi bilo ako u okolini imate neke rođake, koji bi mogli da vas “pokupe” na aerodromu i na taj način vam uštede značajna sredstva.

Toliko za ovo javljanje iz Budve.

P.S. Ovog leta ne morate se plašiti da će vam neki skuter preleteti preko glave dok se kupate, ali je vrlo moguće da će vas neki od njih zakačiti na asfaltu. Grad, ionako prebukiran saobraćajem, preplavljen je skuterima (motociklima) na kojim besomučno jure umišljeni “anđeli pakla”.

Please follow and like us:

2 comments

  1. Do Herceg Novog, da si se raspitao za raspored lokalnih autobusa, mogao si da stigneš i za 1,50 do 2 eura (lokalni bus do trajekta + pređeš pješke trajekt(free) + lokalni bus do hn). Isti je slučaj i za ostale gradove u okolini (samo povoljnije).

    Takođe, ko bude išao ove godine na ljetovanje, nek se pripazi onih likova što vrbuju za sobe odmah na stanici (oni su uvjek skuplji i žive bogu iza tregera) , ove godine ima manjka turista pa ima mjesta gde god hoćete (na morskoj pjeni ;) My 2 cents …

  2. Na svu sreću, išao sam kolima, tako da nisam imao problema sa lokalnim prevozom. Stoji ovo što navodiš u vezi lokalnih autobusa, ali kako “slučajni” turista može da se informiše o njima. Nezgodno je i potrefiti vreme dolazak-polazak, te zahteva i višestruko “presedanje” što može biti vrlo nezgodno sa većim prtljagom.

Comments are closed.