Zagor – Duh sa sekirom

Categories KulturaPosted on

Zagor je poznati strip junak i junak detinjstva mnogih u nekadašnjoj SFRJ, a iz pera i imaginacije autora Serđa Bonelija (scenario) i Galijena Ferija (crtež) nastao je sada davne 1961. godine u Italiji.

Na prostorima bivše SFRJ prvi put se pojavio 1968. godine, u stripu pod naslovom „Nasilje u Darkvudu“ u ediciji “Zlatna strip serija” novosadskog Dnevnika. Puno ime Zagora je Zagor Te-Nej, što na jeziku Algonkin Indijanaca znači „duh sa sekirom“, što se i samo često koristi kao njegovo ime u stripu, dok mu je rođeno ime Patrik Vilding.

Za razliku od mnogih stripova, doduše uglavnom američkih, italijanske stripove koje su izdavale nekadašnje jugoslovenske kuće nisu imali sreću da dožive ekranizacije.

Što se tiče Zagora kao zanimljivog strip junaka čak ni italijani nisu imali interesa da naprave čak ni animirani film, osim pilot animacija koji je 1986. godine  kreirala kuća Vito Lo Russo po narudžbi RAI i koja je trebala da se pretoči u animiranu TV seriju.

Nažalost projekat nije odobren i tu je sve stopirano, a u nastavku možete videti te pilot animacije:

Ipak, pre nekoliko godina novosađanin (novosađani su poznati stripofili i autori) Svetozar Ljubojević kao veliki stripofil sa grupom prijatelja snimio je malu filmski parodiju o Zagoru pod nazivom “Poglavica bez plemena“.

Svetozar je sam producira, režirao i igra glavnu ulogu u ovom filmu koji je čak i nagrađen na “Treš film festivalu” u Varaždinu. U nastavku pogledajte trejler za ovaj film, koji bi potencijalno i mogao u budućnosti da bude holivudski hit ;)

Please follow and like us:

3 comments

  1. u aprilu je premijera holivudskog dilan doga

    zagor vise podseca na western i nema neke super moci, tako da ce tesko to raditi u SAD… mada bih bas voleo da neko go obradi kvalitetno

  2. Bilo bi stvarno odlično videti neku skupu holivudsku produkciju sa Zagorom. Neznam ko bi glumio Zagora, ali za Čika mislim da nema boljeg rešenja od George Lopeza. :))))

Comments are closed.