Zabrana oružja visokog kapaciteta u SAD

Categories Techno, TehnologijaPosted on

Majkl Mur je filmom “Bowling for Columbine” otvorio je pitanje opsednosti amerikanaca oružjem i ličnim naoružavanjem, koje naravno ima zakonsku potporu i široko nasleđe, jer posedovanje i nošenje oružja u Americi predstavlja jedno od osnovnih prava čoveka.

Brojna masovna ubistva Columbine-a, pa evo sve do poslednjeg takvog događaja veznaog za napad u Tusonu na kongresmenku gde je stradalo 6 ljudi, otvorila su ponovno pitanje oko restrikcija (naravno, ne zabrana) u pogledu korišćenja tzv. “napadačkog naoružanja”.

Jedno od pomenutih restrikcija je i ograničenje veličine municijskih okvira, čime bi trebala da se smanji potencijalna šteta prilikom sličnih pomenutih napada. Ipak, stručnjaci za naoružanje ne vide svrhu ove restrikcije, jer za veštog strelca kapacitet magazina ne utiče na ubojnu moć, što su i pokazali Dave Champion i Bill Carns na pologonu ispaljujući nasumice sa okvirima manjeg i većeg kapaciteta:

Nasuprot okvirima malog ili prosečnog kapaciteta, postoje i high capacity magazini (legally restricted). Recimo kompanija Surefire kreirala je municijske okvire kapaciteta 60 metaka što je dvostruko više od standradnih i čak kapaciteta 100 metaka (za 18 sekundi ispali 200 metaka). Ubojna moć ovih okvira je zastrašujuća, a iz videa možete videti i efekte, pa nije čudo što su federalnim zakonom u SAD ova “pomagala” zabranjena:

Please follow and like us:

Comments are closed.