Yugo ipak nije bio “najgori automobil na svetu”

Categories AutomobiliPosted on
yugo

Iako su ga mnogi proglasili za “najgori automobil u istoriji”, naš Yugo po mnogo kriterijuma ipak to nije bio. Bilo je mnogo boljih u to vreme ali i gorih, pa čak i pitanju bezbednosti.  Upravo o tome i govori Jason Vuic u knjizi “Yugo – istorija uspona i pada“.

Yugo - The Rise and Fall of the Worst car in History
The Yugo – The Rise and Fall of the Worst car in History

U jednom od odeljaka njegove knjige Jason se bavi pitanjem bezbednosti i ispitivanjem koje uobičajeno za severnoaneričko tržište radi organizacija NHTSA (The National Highway Traffic Safety Administration ), koja je pandan evropskom Euro NCAP programu za testiranje bezbednosti vozila.

The Yugo: The Rise and Fall of the Worst Car in History
The Yugo: The Rise and Fall of the Worst Car in History

Te 1986. godine, u martu,  Yugo je bio na testu (samo sa jednim automobilom-zamorcem) i “osvojio” je 1419 poena. Problem je bio u tome što je s Yugom, na početku te godine, testirano još samo tri automobila i Yugo je imao najlošiji skor u poređenju ta četiri automobila. NHTSA je odmah objavila te rezultate i usledili su napisi po američkoj štampi je “Yugo najgori auto u istoriji”.

ALI, nije bilo tako.  Te godine je testirano ukupno 26 automobila, i Yugo je iza sebe po rezultatima bezbednosti ostavio velika imena poput Jeepa, Plymouth Colta, pa čak i Saab 900 koji je oduvek sinonim za bezbednost.

Please follow and like us: