Windows Live Writer

Categories Blogosfera, SoftwarePosted on

Pomenuo sam nedavno Majkrosoftov Live paket, a sastavni deo paketa je i Live Writer – samostalna desktop blog-publishing alatka. Zapravo, radi se o s WYSIWYG blog editoru sa foto i mapirajućim funkcionalnostima preko koga možete da kreirate multimedijalne blog postove, da ih snimite u Draft folder i naknadno objavite.

livewriter

Kada instalirate aplikaciju Live Writer će vam ponuditi da se spoji sa CMS-om. Kako podržava WordPress i još nekoliko CMS-ova i online blog platformi, vrlo brzo sam povezao desktop varijantu sa blogom. Pri tom, Writer prezima CSS stil bloga, tako da kada otvorite editor možete da  kreirate blog zapis i direktno vidite kako će on izgledati u browseru, zajedno sa svom stilizacijom – pravi WYSIWYG.

Pored stilova, preuzima i rubrike sa bloga, a kroz editor možete dodati i nove, što se odnosi i na tagove- klučne reči.

Naravno, za sve zapise možete dodati linkove, slike, foto albume, geo-tagove, tagove, video zapise, ali i još što šta, zahvaljujući podršci za plug-inove koje možete naknadno instalirati i time povećati funkcionalnost Writera.

Editor sjajno barata sa slikama, koje direktno možete ubaciti u blog-zapis i zatim ih editovati, dodavati razne filtere, kadrirati ih i napredno uređivati.

U toku, ali ni nakon završetka blog zapisa, možete snimati Draft “snimke” lokalno (Save Local Draft) ali i online putem opcija (Post Draft) i (Post Draft and Edit Online).

Kada ste zadovoljni urađenim, dovoljno je kliknuti Publish, i Live Writer će odraditi sve potrebno za vas kako bi blog zapis bio objavljen. Sve slike će prebaciti u WordPressov “wp-content/uploads” folder i objaviti blog zapis, a takođe moguće je podesiti i odloženo vreme objave. Tokom uređivanja blog zapisa, zapis je moguće videti u WYSIWYG editoru, zatim u Preview formi onako kako on izgleda na blogu, a tu je i opcija za uvid-editovanje izvornog koda.

U svakom slučaju radi se o upotrebljivoj blog alatki namenjenoj naširoj populaciji, koja omogućava potpuno uređivanje blog-postova bez potrebe za tehničkim znanjima, i obezbeđuje odgovarajuće alatke za njihovo obogaćivanje, ovo se posebno odnosi na intergrisani foto-editor koji nadomešćuje nedostatak ili nesnalaženje u bogatim foto uređivačima poptu Photoshopa.

Please follow and like us:

1 comment

  1. Odličan program, koristim ga već gotovo 2 godine za pisanje postove, što na Wordpresu, što na Bloggeru. Takođe, ukoliko se instalira Live essentials o kome si pisao u prošlom postu, poboljšava se i Writter, gde od izmena dobija ribbon interface ali i ostale sitne novine.
    Btw, i ja sam pisao uputstvo za pre malo više od godinu dana.

Comments are closed.