Windows Azure i u Srbiji

Categories IT, SoftwarePosted on

I Srbija prati korak sa svom što se tiče razvojih softverskih platformi zahvaljujući ovadašnjem Microsoftu koji je u isto vreme sa svetskom premijerom toko leta i u Srbiji predstavio Cloud platformu Windows Azure, koja je od početka juna komercijalno dostupna i u Srbiji.

Windows Azure se može besplatno isprobati 90 dana putem linka www.windowsazure.com gde se svi zainteresovani mogu uveriti u mogućnosti nove platforme bazirane na Cloudu. Mnogo radnih sati Microsoftovi timovi su proveli u kreiranju nove usluge “u oblaku”, čije je kormilo velikog razvojnog tima svojevremeno preuzeo Scott Guthrie, tako da je sada Windows Azure sazreo u proizvod vredan korišćenja, tako da je sada konkurencija poput Amazona i sličnih veoma uzdramana.

Novi Windows Azure servis očekivano je preuzeo Metro dizajn smernice i u skladu s tim je usaglašen izgled novih alata. Novi web portal je sada moderna REST aplikacija, a isti API koji koristi sam portal, možete i vi koristiti i u vlastitim aplikacijama ili putem komandnolinijskih alata koji su takođe dostupni za Powershell i bash (Mac i Linux). SDK i kod alata mogu se slobodno preuzeti sa poznatih lokacija – na Githubu uz Apache 2 licencu.

Windows Azure omogućava i pokretanje nezavisnih virtuelnih mašina sa posebnim operativnim sistemima, a čak i upload sopstvenihVirtual Hard Disk instalacija. Zahvaljujući ovoj ćinjenici nema nikakvih prepreka za korišćenje bilo kog operativnog sistema.

Osim Virtual private servera (VPS)-a, korisnicima je dostupna i nova usluga Windows Azure Websites, opcija koja omogućava brzo pokretanje ASP.NET, Node.js ili PHP web aplikacija u ovo veoma skalabilno sofisticirano okruženje, a ceo proces traje tek desetak sekundi, a tako pokrenuti web serveri nude pregršt alata za nadgledanje potrošnje resursa i podešavanja.

Please follow and like us: