Web Specijal: 10 stručnjaka – 10 pitanja – 100 odgovora

Categories Internet, ITPosted on

Poslovni lifestyle magazin Economy.rs predstavlja novogodišnji Web Specijal: 10 stručnjaka – 10 pitanja – 100 odgovora u okviru koga najpoznatiji stručnjaci srpskog internet tržišta odgovaraju na aktuelna pitanja.

Pročitajte mišljenja Miloja Sekulića, Dragana Varagića, Dejana Bizingera, Ivana Minića, Gorana Pilipovića, Milana Tomina, Jelena Jovanović, Radeta Tričkovića i Marka Jevtića o različitim temama vezanim za srpsko internet tržište, a medju njima je i moja malenkost.

Prvo pitanje glasilo je:
1. Nekoliko nedelja preostalo je do ulaska u drugu deceniju ovog veka. Kako biste ocenili proteklih 10 godina, od 2000. godine u pogledu razvoja Interneta u Srbiji?

Evo i mog odgovora na ovo prvo pitanje, a svakako ispratite i ostala pitanja i odgovore koji ce sukcesivno biti objavljivani:

Na samom početku milenijuma znatno smo kaskali kako za okolnim zemljama i regionom, tako i za svetom. Danas je situacija znatno, znatno bolja pre svega zahvaljujući razvoju telekomunikacione infrastrukture i širenja širokopojasnog pristupa Internetu, te otvaranju tržišta.

Dok je Telekom bio “uljuljkan” u monopol ništa se nije radilo, tek kada se za velikim zakašnjenjem skinuo monopol Telekom Srbija je počeo naveliko da ulaže u infrastrukturu i razvoj mreže. Iako se o uvođenju drugog operatera fiksne telefononije i ostalih servisa, govorilo još pre deset godina, tek pre dve nedelje RATEL je raspisao konkurs za novog operatera.

Ovo je bila velika kočnica razvoju domaće strane Interneta, kao i delimično – finansijska izopštenost iz globalnih online sistema naplate o čemu recimo svedoči i dalja nedostupnost PayPal sistema. To je jedna strana “medalje”, a druga su domaći web sadržaji i servisi čije vreme tek dolazi

Please follow and like us: