Web i nivoi pismenosti

Categories IA-UI-HCI, Web produkcijaPosted on

Od Jakoba Nielsena uvek nešto zanimljivo. Ovaj put donosi nam vrlo zanimljive rezultate istraživanja koje je sponzorisala kompanija Pfizer (proizvođač Viagre), a čija je materija istraživanja bio uticaj nižestepene pismenosti na prijem određene poruke, a sve u cilju poboljšanja komunikacije sa potrošačima i prilagođavanje poruka što širem krugu korisnika.

Treba naglasiti da se nižestepena pismenost, kao objekat pomenutog istraživanja, razlikuje od nepismenosti. Za razliku od nepismenih koji ne prepoznaju ni pojedinačne karaktere, slabija pismenost se odlikuje sricanjem reči, odnosno sukcesivnim fokusiranjem na svaku pojedinačnu reč u tekst-bloku. U ovu grupu spadaju i korisnici kojima korišćeni jezik nije onaj maternji, kao npr. našim korisnicima engleski ili nemački.

Sa druge strane, bolja pismenost iliti narodski rečeno “načitanost” se odlikuje mogućnošću skeniranja teksta što je vrlo bitna osobina kada se prebacimo na područje Weba i usability optimizacije.

Korisnici koji “sporije” čitaju ne mogu jednostavno ni brzo da prelete preko navigacione sekcije na sajtu i da odmah reaguju (donesu odluku), odnosno da jednim “skenom” uoče i prihvate listu opcija te da izvrše izbor. Takođe, ukoliko se suoče sa velikim blokovima teksta, najčešće će ih potpuno zaobići, ne bi li izbegli opterećenje.

Grupacija ovakvog “tipa” korisnika nije uopšte mala, pa tako imamo da u SAD-u, prema istraživanju državnog departmana za obrazovanje, čak 48% američke populacije spada u one sa nižim nivom pismenosti. Slično je i u ostalim razvijenim zemljama, dok je taj postotak u Srbiji još drastičniji. Svojevremeno se baratalo cifrom od čak 20% nepismenih, što verovatno nije daleko od pravog stanja, a u prilog ove konstatacije govori i podatak iz današnjeg Blica gde je u jednom tekstu predočeno da u somborskoj opštini čak 17.000 stanovnika nije završilo osnovnu školu.

Ako se vratimo Webu, stvar malo ublažava činjenica da je većina Internet populacije “poprilično pismena”, što donekle ublažava ovaj problem. Ipak, o ovom domenu pristupačnosti Web stranica morali bi da povedu računa svi koji su zaduženi za kreiranje Web sajtova institucija od opšteg značaja (državne ustavnove, zdravstvo,javne službe…), odnosno svi oni koji ciljaju širu društvenu populaciju.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *