Volvo S60 na blic testu

Categories Automobili, TechnoPosted on

volvo-s60

Volvo S60 je punokrvni “šveđanin”, pragmatičnog jednostavnog dizajna, svedenih linija, sportske duše, izuzetno  startan, prepun naprednih tehnologija, a posebno bezbednosnih podsistema. Testirani model bio je opremljen petocilindričnim turbodizel motor D3 snage 163KS sa neverovatnih 400 Nm obrtnog momenta! Ovo znači da kada pritisnete papučicu gasa Volvo vas “lansira” – izuzetno ubrzanje zbog zvučne izolacije nije praćeno reskim zvukom, ali ostaje sjaja osećaj ubrzanja.

U sportskim sedištima koja su deo standardne opreme, vozač lako zauzima idealan položaj za kožnim volanom sa najbitnijim komandama unutar obruča volana. Kabina je prilično velika, sa velikim brojem pregrada (sve su za poklopcima, pokrivkama), posebno u centralnoj konzoli. Interfejs je jednostavan, sa tipičnim Volvo centralnim grebeno na kojima je većina dugmića za kontrolu podsistema vozila.

Kabina je izuzetno dobro zvučno izolovana, tako da se veoma slabo čuje moćni motor – u ovom slučaju to je

Na prvi pogled deluje haotično, ali već na drugi, sve je na svom logičnom mestu. Istakao bih par podsistema kojih nema na drugim vozilima. Pre svega tu je City Safety funkcija koja je takođe standardn, zahvaljujući kameram smeštenim u centralni gornji deo vetrobrana stalno nadgledaju saobraćaj ispred vozila, kako bi sprečile sudar sa drugim vozilom pri malim brzinama. Ovo je pogotovo izražena funkcija u prilikom vožnje u dugim kolonama, ili u čekanju na semaforu. FUnkcija takođe budno motri na pešake i upozorava vozača, ali i autonomno koči.

Tu je izanimljiva PARK ASSIST KAMERA koja “otvara” prednji mrtvi ugao. Ova nova kamera smeštena je u maski hladnjaka i prikazujući vidno polje prostora ispred automobila od 180° omogućava da vozač vidi iza ugla. Aktivirajte kameru pritiskom na dugme i na 7-inčnom integrisanom ekranu za informacije videćete podeljenu sliku prostora. Vrlo je praktična u uskim izlazima sa ograničenom vidljivošću i tokom parkiranja. U ponudi je samo sa High Performance Multi Media ili Premium Sound Multi Media.

Inteligentni informacioni sistem za vozača (IDIS)

Da bi sprečio odvraćanje pažnje za vreme kritičnih situacija tokom vožnje, IDIS neprekidno analizira vožnju i odgađa saopštavanje sporednih informacija koje dolaze od vozila ili sa nekih sistema koji se nalaze u vozilu, kada otkrije intenzivno upravljanje, kočenje ili ubrzavanje. Čim se situacija smiri, telefonski poziv ili odložene informacije se prezentuju. IDIS može da se podesi tako da propušta telefonske pozive u svim uslovima vožnje.

Električni sklopivi retrovizori na vratima sa funkcijom osvetljenja tla

Pritiskom na dugme, ovi retrovizori na vratima mogu da se sklope uz automobil, pa postoji manja mogućnost od oštećenja nakon parkiranja. Takođe se sklapaju i otklapaju automatski svaki put kada zaključate ili otključate automobil. Integrisana svetla za osvetlenje tla aktiviraju se daljinskom kontrolom. Pored toga što povećavaju bezbednost kada noću prilazite ili se udaljavate od automobila, praktična su i kada ulazite ili izlazite.

Ispod retrovizora nalaze se kamere zadnjih mrtvih uglova sa senzorima u unutrašnjosti.

Lični komunikator sa vozilom (PCC)

PCC je napredna daljinska kontrola koja kombinuje funkciju vožnje bez ključa sa dvosmernom komunikacijom sa voziom. Ako kod sebe imate PCC, vozilo će se automatski otključati kada povučete ručku vrata. Startujte motor pritiskom na dugme smešteno na instrument tabli, zaključajte automobil pritiskom dugmeta na ručki vrata. Kasnije u toku dana, ako se pitate da li ste zaključali vozilo, PCC vam može dati informaciju o tome, bez obzira gde se nalazili. Kada se budete vraćali – u prečniku od 60 do 100 metara od automobila – pritiskom na PCC dugme za informacije dobićete aktuelni izveštaj o statusu brave i alarma vozila.

Bezbednost je posebna priča

Sistem zaštite od trzajne povrede (WHIPS)

Integrisan u prednja sedišta, Volvo WHIPS obavija putnika i na taj način pomaže u umanjivanju rizika od trzajnih povreda (to je jedna od najučestalijih povreda u saobraćaju, nastalih često kao posledica udarca otpozadi pri maloj brzini). Funkcija se aktivira dovoljno jakim udarom otpozadi. Nezavisno istraživanje je pokazalo da je WHIPS jedan od najefikasnijih sistema u svetu i da za 50% može umanjiti rizik od dugotrajnih povreda.

Prethodno pripremljeni štitnici

Tehnologije zaštite u Volvou S60 konstruisane su tako da pruže maksimalnu zaštitu istovremeno umanjujući pritisak na putnike. Koristeći novu tehnologiju koja uključuje laserski senzor vetrobrana, ova standardna karakteristika bezbednosti neprekidno kontroliše objekte ispred automobila pri svim brzinama. Ovo omogućava da se sigurnosni pojasevi i vazdušni jastuci pripreme za očekivanu silu sudara i tako pomognu optimalnoj zaštiti u lakom ili srednje teškom frontalnom sudaru.

Collision Warning sistem sa Full Auto Brake i Pedestrian Detection funkcijama

Statistike pokazuju da u 50% udara u zadnji deo automobila vozač koji je skrivio sudar uopšte nije kočio. Aktivna pri svim brzinama iznad 4 km/h, ova treća generacija tehnologije za izbegavanje sudara može da upozori, ako ste preblizu vozilu ispred vas ili ako ima pešaka koji su  se našli na putu. Ako ne reagujete i sudar je neizbežan, aktivira se funkcija punog automatskog kočenja koja pomaže da se udarac izbegne ili ublaži.

Radarski senzor smešten iza maske hladnjaka i digitalna kamera iza vetrobranskog stakla u rasponu od 150 m neprekidno kontrolišu rastojanje do vozila ispred vas. Na dnevnoj svetlosti, pri brzinama do 35 km/h takođe može da otkrije i pešake koji stoje ili se kreću. Ako pešak neočekivano iskoči ispred vozila ili ako vozilo iznenada zakoči (ili ako stoji), a Collision Warning sistem “oseti” da je izvesno da će doći do sudara, upozorava trepćućim crvenim svetlom upozorenja na vetrobranu i zvučnim alarmom da treba da reagujete.

Uz to, ova tehnologija podržava samoinicijativno kočenje prethodnim punjenjem kočnica, kako bi brzo bile spremne za iznenadno kočenje i kako bi se umanjilo protivdejstvo. Ako vozač ne reaguje na upozorenje i sudar je neizbežan, kočnice će punom snagom ukočiti automobil.

Please follow and like us: