Virtuelni matičar i nevirtuelni redovi

Categories Novi SadPosted on

Slika koju vidite dole (samo deo reda) je već godinama svakodnevica ispred kancelarije novosadskog matičara. Bio sam tamo danas, treba mi neki dokument, i dočeka me red od “3-4 sata” (naravno ovako je i u SUP-u za sve druge vrste dokumenata). Naravno tu je i čuveni “virtuelni matičar”, koji je “jako” siguran i ima “sjajan” odziv.

Stvarno mi nije jasno – zar niko iz uprave grada godinama ne može da UVIDI problem, i ne može da ga REŠI. Pa brate, ako je red dug “3 sata”, dodaj još jedna šalter, ako je potom dug “2 sata”, dodaj još jedan… Očigledno je da problem namerno neće da se reši, a građane primorava na maltretiranje i poniženje.

Usput, ponovo sam podneo zahtev kod “virtuelnog matičara”, i sad “ČEKA OBRADU” – pa da vidimo koliko im treba za obradu.

Please follow and like us:

9 comments

 1. Pa i u nasoj ulici (Petra Drapsina) stoji razvalina barem 9 meseci a JKP Put se ne cima da je okrpi.
  Oni su svi (javna preduzeca) gomila neradnika i partijaskih bitangi koje treba placati samo i jedino po ucinku. Ako je izdao dovoljan broj uverenja neka dobije platu, a ako nije neka radi do uvece ili nocu.

 2. Nažalost ovakve (pre)obične probleme gotovo da nema ko da reši. Sa druge strane, pogotovo moja generacija (30+, 40+), je toliko letargična, i nije u mentalnoj poziciji da bilo šta uzme u svoje ruke, gadi se “politike” i stavlja se u situaciju da uvek neko drugi treba da rešava svaki problem.
  Previše problema je izdelegirano da ih reši neko drugi.
  Radimo puno, čuvamo svoje posliće, otplaćujemo kreditić… a “borba” se svodi samo na svoju “avliju”. I nije kriva država kao država jer nju čine opet nekakvi kadrovi, a sposobnih kadrova u tim strukturama je premalo… a kadrova nema jer je moja generacija u defanzivi.
  Često, kada sam u poslu u poziciji da uočim greške ili nedostatke… uvek kažem ne krivi ljude, krivi proces ili sistem. Sve više mislim da kod nas treba da bude obrnuto.

 3. @ Vladimir
  U momentu sam se zapitao: kakva razvalina? ….. Toliko puta sam prosao pored nje da sam poceo da navikavam na nju i da je ignorišem.
  Pre nekoliko godina sam doselio u Novi Sad u tvoj komsiluk. Još uvek ne mogu da se načudim kako niko ne može da reši problem “vodurine” koja se stvori i pri zanemarivoj količini padavina u Poštanskoj ulici, koja se nalazi 100m od Gradske Kuce. Koliko sam puta skakao sa cigle na ciglu i provlačio se između stubova i (nedozvoljeno parkiranih) automobija, da sam ubeđen u to da bih imao dobre šanse za pobedu u nekom od takmičenja koje se emituju na FOX-u.
  Zar je to neki grandiozan inženjerski problem, koji zahteva brdo para?

 4. Dobro Steva razmišlja, kriv je sistem – koga nema i koga čine ljudi, i upravo to treba menjati – ove nesposobne i totalno nezainteresovana partijeks aparatčike.

 5. Verujem u virtualnog matičara, a broj ljudi koji znaju da koriste aplikaciju vidi se i na ovoj tvojoj fotografiji.
  Treba još vremena i vremena za obuku, ali bar smo krenuli, ako je za utehu.

  Pitam se da li i političari i gradonačelnik i sva ostala ,,kvazi-klasa” isto tako čeka u redu …u njihovo znanje rada na racunaru ne verujem, mislim da oni i ne znaju za virtualnog maticara.

  Iz dana u dan se stidim ko su nam i kakvi u rukovodstvu Srbije, namerno ne kažem države, jer Srbija nije država. I svakog dana se kajem što sam i taj jedini put, pretprošle godine, izašla na glasanje.

  A u Pavličića sam verovala, nekako, mislila sam mlad i biće realan, razuman i vredan. Makar je neiskvaren, taj virus mu još nisu preneli. Jedino što ni on sam ne može da se izbori sa bagrom.

 6. Na zvaničnom sajtu grada Kragujevca već godinama uspešno radi ovaj servis. Od skoro dve godine sajt je redizajniran i sada je svim građanima još lakše da koriste ovaj servis. Ova stranica je inače jedna od najposećenijih na istom sajtu. Građani preko internet strane mogu da naruče sva njima potrebna dokumenta, i ona će im stići najkasnije za par dana na kućnu adresu.
  Servis Virtualni matičar grada Kragujevca
  Od pre mesec dana na sajtu grada mogu se na jednom mestu naći sve potrebne informacije za investitore, na istom mestu mogu se preuzeti svi obrsci i potrebne dozvole za gradnju. Ovo je u mnogome olakšalo građanima i investitorima, tako da su se i ovde smanjili redovi.
  Ovaj servis možete videti OVDE

 7. Pre nekog vremena sam imao priliku da koristim servis virtuelnog matičara, i to dva servisa, jedan novosadski i drugi zrenjaninski. Ne mogu da se žalim, oba su radila kako treba sa malom ali značajnom razlikom: na novosadskom servisu naručite dokumenta, popunite uplatnicu, odete na poštu i platite i čekate da proknjiže uplatu, pa onda čekate da dokumenti stignu dok na zrenjaninskom, naručite dokumenta i sutra vam ih poštar donese kojem sve to platite. Nisam verovao svojim očima kada mi je poštar za manje od 24 sata doneo na kućni prag dokumenta iz Zrenjanina!

  Zar novosadski matičari ne mogu to na isti način da rade? Mnogo brže i efikasnije a jednostavno do bola!

 8. podnela sam zahtev ,, virtuelnom maticaru ,, pre 2 meseca, jos uvek ceka obradu mada sam istog dana uplatila i poslala faksom uplatnice. Zovem svaki dan ,niko se ne javlja na broj koji su ostavili na sajtu ,sta da radim ? kome da se obratim ovo stvarno nema smisla ?????????????

Comments are closed.