Veza baštenskog vrta i web dizajna

Categories IA-UI-HCI, Web designPosted on

Vrlo zanimljivo zapažanje izneo je web praktičar Sam Royama u vezi između web dizajna i projektovanja (dizajniranja) bašta. Radeći na projektu redizajna jednog sajta, od klijenta je dobio knjigu “Elementi baštenskog dizajna” u kojoj je pronašao snažnu korelaciju između procesa kultiviranja vrtova i osnovnih postulata web dizajna, posebno u pogledu rasporeda elemenata i vizuelnog toka.

Citat:

Više nego bilo koji drugi element, staza (put) kroz zeleni vrt najviše će uticati na iskustvo posmatrača (šetača). Bez obzira na veličinu vrta, mora postojati utabana staza kako šetač ne bi lutao. A upravo staza predstavlja krucijalnu stvar našeg doživljaja vrta jer se ona odmah i prva primeti po ulasku u vrt, pa tek onda ostali elementi (travnjaci, cveće, drveće, rastinje…). Vrtne staze su za sam vrt ono što je zaplet za pripovetku, odnosno kontroliše naše iskustvo i vodi nas po određenom modelu kroz vrt.

Po ovoj analogiji, vrtne staze predstavljaju isto ono što i struktuirani elementi koji nas vizuelno vode kroz iščitavanje web stranice. Dobro “kultivisane” putanje (na web stranici) vodiće čitaoca od jednog do drugog elementa na stranici po tačno određenom, planiranom šablonu, tako da se može osigurati zapažanje svakog dela stranice.

Razlika je samo što se umesto ašovčića i motike, web dizajneri služe grafikom, linijama, oblicima i bojama kako bi “utabali staze” kroz web stranice i cele sajtove.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *