Verbatim SSD komplet za nadogradnju 2,5” za dvostruko ubrzanje računara

Categories TehnologijaPosted on

Iako SSD diskovi (Solid-State Drive) još nisu mainstream, prvenstveno zbog cene, nećemo dugo čekati do momenta kada će zameniti klasične hard-diskove, pre svega u prenosnim računarima.

Sjajnu stvar ponudio je Verbatimu vidu SDD kompleta za nadogradnju u fomaru 2,5″ za postojeće vlasnike laptopova i desktopova sa klasičnim HDD jedinicama. Umesto da kupuju ceo računar sa brzom SSD jedinicom, sada je moguće nabaviti Verbatim SSD Kit za nadogradnju u skoro dvostruko ubrzati računar sa kapacitetom do čak 240GB što je u visini standarda današnjih hard-diskova.

Šta je SSD?

Za razliku od tradicionalnog hard diska (HDD) koji poseduje rotirajuće diskove i pokretne delove, SDD je zasnovan na silicijumu, tačnije fleš memoriji, kako bi potrošnja energije bila smanjena, pouzdanost uvećana i omogućeno znatno brže skladištenje podataka koje može da održi korak sa najzahtevnijim aplikacijama, Internet streaming-omi intenzivnim izvršavanjem više radnji istovremeno jer omogućava direktno isčitavanje podataka sa SSD umesto sekvencijalno-linearnog sa starih diskova.

Počevši već od 90€ za SSD Verbatim kit kapaciteta 64GB, ili od onog od 128GB (17.000 dinara), možete brzo i lako dobiti ogromnu funkcionalnost, brzinu i uštede.

Koje su prednosti zamene-nadogradnje starog hard-diska novim SSD-om?

  • drastično ubrzanje računara (Kraće vreme učitavanja, veće brzine prenosa)
  • brže pokretanje aplikacija, brži interent/bolji streaming
  • vaš stari HDD postaje vaš novi Eksterni HD (još veći kapacitet)
  • ušteda energije (SSD mnogo manje troši el. energiju)
  • produžava se efektivni rad notebook računara na bateriji (zbog manjeg utroška energije)
  • utišavanje notebooka – SSD je nečujan, inećete čuti više “drljanje” hard diska
  • smanjenje grejanja notebooka (nema mehaničkih delova, ukupno smanjenje toplotne emisije, duži vek trajanja)
  • veća izdržljivost i bezbednost podataka (nema mehaničkih delova i potencijalog oštećenja u slučaju pada računara ili diska)
  • uvek u stand-by-u – zbog brzine sistemske performanse su fantastične i nikada ne morate gasiti računar – dovoljno je prebaciti ga u hibernaciju i po podizanju poklopca notebooka za tren je sve u operativnom stanju

Sve ovo je više nego  dovoljno razloga da što pre vaš notebook nadogradite SSD uređajem za stotinak evra.

Verbatim Komplet za nadogradnju 2.5” SATA-II SSD – 128GB

Kako nadogradnja izgleda u praksi pokazaću na primeru Verbatim SSD kita za nadogradnju SATA II kapaciteta 128GB. Komplet za nadogradnju Verbatim SATA-II čvrstih diskova sadrži sve što vam je potrebno da pretvorite laptop ili desktop računar od običnog prostora za skladištenje podataka u veoma brz i kvalitetan SSD. Uz Verbatim 2.5” SSD, komplet sadrži jednostavan softver za kloniranje NTI Echo i posebno eksterno kućište koje omogućava korišćenje originalnog hard diska u vidu spoljnog USB hard diska.

Komplet možete videti na slici:

Kako nadograditit laptop SSD-om – korak-po-korak

Postupa je jednostavan, a od alata treba vam samo mala krstasta odvrtka. Iz Verbatim SSD kompleta potrebno je SSD putem priloženog USB kabla spojiti na računar u koji želite da ugradite SSD radi kloniranja postojećeg sistema.

Na SSD-u se nalazi detaljno uputstvo za instalaciju na srpskom jeziku i softver za kloniranje NTI Echo. Pokrene se program za kloniranje i odabere se šta želite da isključite za kloniranje kako bi stalo sve na dostupnih 128GB što je zasita veliko s obzirom da sam sistem i instalirani softver teško može da pređe 10GB.

Kliknete samo start i ostalo obavalja NTI Echo koji će transferovati sve potrebno za nesmetan operativni rad na SSD-u. Kada NTI Echo završi posao (dužina zavisi od količine podataka za kloniranje) možete pristupiti demontaži HDD i montaži SSD-a.

Otvorite donji poklopac laptopa za pristup HDD i uklonite 4 vijka:

Skinite HDD sa nosača odvrćući 4 bočna vijka

Na nosač, na mesto HDD-a ubacite SSD i pričvrstite ga sa 4 bočna vijka. Ukoliko nadograđujete desktop, SSD montirate na priloženo 3,5″ nosač u postavljate ga u kućište:

Vratite novomontirani SSD sa nosačem u kućište laptopa i pričvrstite ga sa 4 vijka, te vratite donji poklopac:

Vaš “stari” HDD smesite u novo kućište, pre toga pričvrstite samo USB elektroniku, i time ste dobili novi eksterni hard disk:

Vaš “novi” računar spreman je prvo pokretanje. U startu ćete osetiti veliko ubrzanje, a pogotovo nakon čišćenja indeksa ukoliko ste odabrali delimično kloniranje sistema (nakon restarta pravi se reindex).

Koliko je to ubrzanje najbolje govori sledeća tabela, ubrzanje se oseti i pri pokretanju sisteam i pri pokretanju aplikacija, brže učitavanej web stranica, brži striming, brže otvaranje i zatvaranje fajlova:

Verbatim SSD-ovi nude izuzetne brzine prenosa podataka od 250 MB/s prilikom čitanja odnosno 180 MB/s prilikom zapisivanja, brže pokretanje računara, brži odziv sistema i poboljšanu autonomiju baterije i veću otpornost na šokove i udarce u odnosu na klasične hard diskove.

Please follow and like us: