Velika prevara

Categories Novi SadPosted on

Prošlog petka veći broj gradova u Vojvodini, a pogotovo u Novom Sadu, Bečeju i Pančevu pogodila je prava pošast u vidu navodno pouzdane, proverene vesti da nekakva švajcarska humanitna organizacija deli novčanu pomoć od 700 Evra, deci sa ovih prostora rođenoj između 1999. i 2003. godine kao kompenzaciju za proživljene traume tokom bombardovanja Jugoslavije 1990. godine. “Vest” se širila kao požar potpomognut vetrom, najčešće metodom “od usta do usta” ili “od faxa do faxa” pošto je jedno “uputstvo” o tome kako ostvariti pravo na pomoć, pisano rukom kružilo firmama ptem faxa.

I u moje ruke stiglo je jedno takvo “uputstvo” koje koleginica iskopirala za sve zaposlene koji imaju decu u tom uzrastu, prethodno ga dobivši putem faksa iz pouzdanog izvora. Na prvi pogled, ova akcija mi se učini sumnjivom, pa stoga pitah koleginicu odakle joj ta informacija, odnosno ko je izvor ovog uputstva. A ona će na to “to je stiglo iz Opštine od jedne službenice koja inače sve zna”(prim. aut. valjda lokalne frau Gabrijele). A u uputstvu piše sledeće:

Citat:

 • Prikupiti za dete Potvrdu o državljanstvu, izvod iz matične knjige rođenih, otpusnu listu iz porodilišta (sve kopije) i kopije ličnih karata roditelja.
 • Otvoriti devizni račun kod neke od banaka na ime deteta sa pozivom na 1 nemačku i 2 švajcarske banke.
 • Sve to poslati avionskom poštom na adresu:IOM International

  Emegration 17

  Route Des Morillons

 • 1211 Geneve 19

Iako je i sama poverovala u ovu priču i počela da prikuplja potrebna dokumenta, koleginici nije bilo teško, pa se raspitala i saznala telefon lokalne kancelarije ove organizacije koja se nalazi u Beogradu. Pozove ih direktno i sazna da dotična organizacija nema nikakve aktivnosti na polju novčane pomoći deci u Jugoslaviji, te da su i oni putem brojnih poziva građana saznali da “dele nekakvu novčanu pomoć” i da pokušavaju da uđu u trag ovoj dezinformaciji. Ovo je bila dovoljna informacija da mi sve bude jasno.

Odmah zatim sam uposlio i Internet kao sredstvo da dođem do dodatnih informacija, i već na prvi upit Google je “izbacio dobitnu kombinaciju”. Zaista postoji organizacija pod tim nazivom i delatnostima sa sedištem u Ženevi i sa brojnim podružnicama širom sveta. IOM je skraćenica od International Organisation for Migration, odnos radi se o međunarodnoj organizaciji koja pomaže socijalnim, političkim i ratnim emigrantima širom sveta i vodi brojne programe. Ali, jedno veliko ALI, uvidom u sve aktivne programe koji se mogu izlistati na sajtu putem odlične funkcije pretrage, nema ni reči o programu iz ove naše dezinformacije.

Iz ovoga se može videti da nije bilo teško proveriti informaciju, ali mnogi su se polakomili i krenuli u mukotrpno i skupo (za izdavanje dokumenata bilo je potrebno 550 dinara) prikupljanje potrebnih dokumenata.

Kako je Dnevnik saznao novosadski matičarsku kancelariju prošli petak je posetilo nekoliko stotina građana sa zahtevom da im se izdaju osnovna dokumenta za decu. Trka se nastavila u pravcu banaka gde su se masovno otvarali devizni računi, a potom su se svi sa skupljenim materijalom uputili u pravcu pošte gde su morali još da izdvoje preko 200 dinara za avionsko slanje pošte.

Čija je bila ova neslana šala i ko stoji iza nje, i danas nije jasno.

Please follow and like us:

4 comments

 1. Još pre nekoliko meseci, pred one predsedničke izbore, čuo sam od jednog čoveka da treba da se raspita u opštini u vezi nekakve kancelarije Princeze Jelisavete, ili nešto slično, koja deci rođenoj za vreme bombardovanja 1999. godine daje novčanu naknadu. Priča je išla da visina iznosa zavisi od datuma rođenja, a pošto je njegovo dete rođeno sedam dana pred kraj bombardovanja, njemu bi sledovalo oko 7000 (sedam hiljada) eura. Kako je moj stariji sin rođen ’99, ali tek u junu, odustao sma od ideje da i ja potrežim više informacija.

  Pre mesec dana se sretnem sa jednom drugaricom i njena drugarica krene sa pričom kako je poslala dokumentaciju i sada čeka rešenje za pare. Pitam ja šta je u pitanju, ona priča upravo o ovoj fori – državljanstva, matični izvodi, venčani listovi, lične karte, etc, i avionsko pismo. Mislim da je b acila 400 dinara za to avionsko pismo, al nije ni bitno. Uglavnom, zanimljiva priča.

  Pre nedelju-dve stiže informacija: vratilo se avionsko pismo sa porukom da ta organizacija ne postoji na toj adresi.

  Krenem ja malo u NET pretragu, postavim pitanje na serbiancafe-u i dobijem link do članka Dnevnik-a u kome je sve lepo objašnjeno – prevara.

  Znači, nije to krenulo od skora, nego ko zna od kada. A obzirom da se neka dokumenta koja treba vaditi za tu prijavu ne plaćaju, ali se neka plaćaju, eto dobre kinte za gradske uprave. Pa onda poštama i avio kompaniji.

  Organizovani kriminal na tiđim leđima? Neee, greška u administraciji :) I zamisli da i dalje niko od nadležnih nije pokrenuo proveru toga, pa još bi se narod zaletao i mučio nadajući se da će neko nešto da im da. I neko prokomentarisa – prvo su nas bombardovali a sad da nam daju pare. Ma daaaj…

 2. Prepostavio sam da ovo ne datira od nedavno, ali je u navedenim mestima vest “buknula” odjednom i zahvatila dobar deo roditeljske populacije. Zanimljivo se da pre neki dan na lokalnoj TV Panoniji povela debata o ovom događaju, te su neki čak stigli do zaključka da je reč o “zaveri neke kriminalne grupe koja se bavi otimanjem i trgovinom belim robljem”.

 3. Ova velika prevara stigla ja i do Lazarevca,čak i mnogi građani našega grada su požurili da pošalju sva dokumenta.
  Hvala vam, na rasvetljnju ove prevare.

 4. Citat:
  Pavlović Aleksandar:
  Ova velika prevara stigla ja i do Lazarevca,čak i mnogi građani našega grada su požurili da pošalju sva dokumenta.

  Da li je to ova prevara još uvek aktuelna?

Comments are closed.