Večiti “Fića”

Categories Automobili, TechnoPosted on
Muzej istorije Jugoslavije u saradnji sa Udruženjem istoričara automobilizma i Udruženjem ljubitelja Fića iz Kragujevca organizuje drugo po redu Druženje sa “fićom“ u subotu 24. avgusta, sa početkom u 11 časova.
Posetioci će imati priliku da vide revijalnu izložbu automobila Zastava 600, 750 i 850 na platou ispred muzeja, koji za ovu priliku stižu iz gradova širom Srbije, da biraju najsimpatičnijeg „fiću“, čuju zanimljiva predavanja o „fići“ i automobilskoj industriji u Jugoslaviji i da isprate ili učestvuju u revijalnoj vožnji ulicama Beograda. Nova serija suvenira inspirisana „fićom“ biće predstavljena u suvenirnici Muzeja.
automobil-fica
Nakon velikog interesovanja koje je Druženje sa fićom izazvalo prethodne godine odlučili smo se da manifestaciju nastavimo sa ciljem da se očuva sećanje na industrijsko i kulturno nasleđe regiona.
Predstavnici medija imaće mogućnost da učestvuju u vožnji fićama po Beogradu, a sve zainteresovane molimo da se na vreme prijave. Ulaz na predavanje u okviru manifestacije 2. druženje sa „fićom“ je besplatan.
“FIĆA — Prevozno sredstvo s točkovima, velikodušnije “automobil”. Iako predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, fićom su čitave familije (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje. Kupovina Fiće je šezdesetih godina bio događaj ravan rođenju ili smrtnom slučaju u porodici. Inicijacija novog Fiće vršila se tako što bi vlasnik ukrcao neverovatnu količinu oduševljene susedske dece i provozao ih po kraju…” Dejan Novačić, Leksikon YU mitologije.
Satnica
11h Okupljanje vozila na platou ispred muzeja i otvaranje manifestacije. Publika glasa za najsimpatičnijeg fiću
12h Predavanje o istoriji automobilizma u Jugoslaviji: O Zastavi 1400 BJ, počecima proizvodnje “fiće” i dizajnerskom opusu Stevana Mihajlovića u bioskopskoj sali “Muzeja 25. maj”
13:30h Proglašenje pobednika izbora za najsimpatičnijeg fiću i dodela nagrada
14h Revijalna vožnja kroz Beograd, od Muzeja istorije Jugoslavije, preko Topčidera, novog mosta na Adi, Novog Beograda, Brankovog mosta do Skupštine grada.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *