Važnost mikro-sajtova

Categories Web marketing, Web produkcijaPosted on

Iako su kod nas i "obični" web sajtovi – popularno narodski rečeno "internet prezentacije" i dalje raritet (namerno ovo naglašavam sa obzirom na broj firmi upisanih u APR), ono što nazivamo brand-sajtovima odrađenim putem micro-web lokacija tek predstavljaju retkost i pored svih prednosti koje nude.

Stidljivo brand mikro lokacije kreiralo je tek par ovdašnjih firmi poput Bambija za Plazma keks ili Jaffe za aktulenu Jafforidža kampanju. Iako postoje neka protivrečna mišljenja da su ove web tvorevine nepotrebne, ona ipak imaju svoje prednosti koje se ogledaju u mogućnosti da dizajnerski iskoče iz "korporativne kože", da se pruži više brand-posvećenicima, te možda i najvažniji razlog a to je potreba izmene ciljane populacije.

Takođe, ponekad mikro-sajtovi su jedini način da se brzo reaguje na recimo lansiranje novog brenda, kada je gotovo nemoguće u kratkom vremenskom roku izmeniti postojeći kompanijski ili kada kampanja umnogome odudara od kompanijskog profila.

Recimo, pirotski  Tigar više ne proizvodi gume (promenom vlasnika), već kišne mantile i gumene čizme,  imamo celu populaciju koja Tigar brend vezuje za auto-industriju. ovo je gotovo idealan primer kada upotrebiti mikro-sajtove (recimo za fancy gumene čizme koje sa da plasiraju).

Pored ovih, namenski kreiranih kod nas, deo mikro sajtova "zapljuskuje" nas spolja, lokalizacijom mikro-sajtova velikih brendova. Isprva, to su bili sajtovi filmova iz holivudske produkcije, da bi a ko bi drugi nego Coca Cola izgradila i lokalizovala nekoliko mikro sajtova, a poslednja u nizu je lokazilacija Garnierovog mikro-sajta za Pure brand.

Nije čudno što se radi o "ženskim" proizvodima, jer je to najveća kupovna populacija i treba očekivati sve više web loakcija koje su upravo posvećene ženama.

Please follow and like us:

4 comments

  1. Kao što sam istakao, najbolja i najsvrsishodnija primena je prilikom dizanja buzza tokom lansiranja novog proizvoda, ili kada treba predstaviti proizvod ili uslugu koja odudara od uobičejenog.

Comments are closed.