Vatra i voda

Categories BlogosferaPosted on

Jedna od namena bloga kao forme i medija, do duše ne tako česta, je društveni angažman kada blog može da se iskoristi za animiranje šire društvene zajednice po nekom pitanju. Upravo je ovu mogućnost iskoristio je "kvartet" novosadskih srednjoškolaca i iskoristio blog Vatra i Voda za online društvenu kampanju kolektivnog osvešćivanja u pogledu zaštite od požara.

Cela kampanja je osmišljena kao vežba u okviru obuke Beogradskog Centra za Ljudska Prava, a tema je pun pogodak. Imamo zakržljalu i nedovoljno opremljenu protiv-požarnu službu, koja zapravo nije problem ukoliko se dovoljno preventivno dela, a to je upravo cilj ove kampanje – informisanje i preventiva.

Ako krenemo od sopstvenog stana pa nadalje uočićemo nebrojene probleme sa kojima potencijalno možemo da susretnemo. Ako ih ne budemo rešavali dešavaće se nesreće poput mnogobrojnih u poslednje vreme.

I sam uočavam nedopustive propuste, od sopstvenog okruženja pa nadalje. Recimo, u mojoj zgradi koja broji 75 stanova sa 7 spratova, nema požarnih stepenica, svi hidranti su prazni – investitor nikada nije postavio nedostajuća creva a pitanje je i da li je instalacija pod pristiskom, nema nijednog protivpožarnog aparata, a akumulatorska požarna svetla bila su pristuna na tavanicama samo dok zgrada nije prošla tehnički pregled. Nakon toga, investitor je prebacio celu garnitutu na novi objekat(?!) Sve u svemu katastrofalno.

Osvrnite se oko sebe i svog okruženja i pogledajte kakvo je stanje oko vas, a u međuveremenu pokušajte da se informišete kako delovati preventivno i šta raditi u sličaju požara, pa i putem ovog bloga – http://vatravoda.wordpress.com/

Please follow and like us: