Ubrzajte Internet vezu – odredite najbrži DNS servis

Categories InternetPosted on

Pojednostavljeno za one koji se ne razumeju u Internet tehnologije, Domain Name Servers (DNS) su “prevodioci” koji pretvaraju nazive web stranica u IP adrese.

Kad kliknete na neki link ili unesite adresu kao npr.  www.personalmag.rs u vašem browseru, browser šalje taj naziv na DNS server koji pomaže da se vaš zahtev rutira na odgovarajuću IP adresu. Kada vaš ISP provajder konfiguriše vašu internet veze, uglavnom postavlja za korišćenje sopstveni DNS server – koji nije i najčešće onaj najbrži.

Bar malo možete ubrzati sopstvenu internet vezu određivanjem najbržeg DNS servisa i to na vašoj liniji. Za ovru svrhu preporučuje se besplatni alat namebench koji besplatno možete preuzeti sa https://code.google.com repozitorijuma.

namebench

Preuzmite progrem i pokrenite ga, ne zahteva instalaciju. Alatka će proći sve postoječe, regionalne i besplatne DNS servise i odrediti onaj koji je na vašoj liniji najbrži.

Na kraju ćete dobiti izveštaj koji će vam tačno ukazati koje DNS server treba koristiti kako bi makar malo ubrzali internet vezu.

dns

Please follow and like us: