Mikro-blogovanje i Twitter

Categories Blogosfera, InternetPosted on

Fenomen mikro-blogovanja, kao derivat "velike" blogosfere, pojavio se pre par godina naravno sa penetracijom pametnih mobilnih uređaja, jer format na početku zapravo i njima bio prilagođen (max. dužina SMS-a). Vremenom, i pojavom upotrebljivijh servisa mikro-blogovanje evoluira i postaje nadplatformska forma Web "kratkog metra".

Davno sam otvorio jedan, pa drugi nalog na Twitteru, jednom od najpopularnijih micro-blogging servisa (od ostalih bi pomenuo Plurk i Jaiku ), ali ih nisam koristio iz više razloga. Sada, prelaskom na .rs domen ( www.personalmag.rs ) i prebacivanjem starog bloga (migracija nije još potpuna) na WP platformu otvorile su se nove opcije i potreba da sve one kratke crtice negde zabeležim i podelim sa drugima, naravno zainteresovanima.

Sadržajno možemo izdiferencirati nekoliko mikro-blogerskih usmerenja, ali većina ih se svodi na ličnu tematiku što je pomalo besmisleno i ne svrsishodno, ali ima tu sve više i prilagođenih formata za business potrebe, promocije i marketinške aktivnosti.

Mikro-format mi totalno odgovara, i zapravo mu je svrha, ispoljavanje misli, zanimljivosti, linkova, stavova koju su prekratki za normalnu blog formu. Priznaćete, besmisleno je pisati, pa i pratiti blog čiji zapisi sadrže jednu ili dve rečenice. Druga komponenta mikro formata koju naglašava servis poput Twittera je društvenost, odnosno umrežavanje mikro-blogera i njihovo preplitanje.

E sad, ta društevnost ponekada i nema svrhe, jer narušava usmerenost i stvara nepotrebni šum, jer ih je ispreplitane, teško ispratiti. Zato sam pokrenu pravi mikro blog http://twitter.com/goran_anicic gde ćete moći da pronađete svakojake zanimljivosti, odnosno sve ono što bih hteo da pročitam i sam na drugim mikro-blogovima.

A sve oslobođeno ličnih poruka, jer ko bi hteo da čita i prati nečiji svakodnevni život, iz časa u čas, osim ako nije pasionirani ljubitelj Trumanovom šoua i sličnih domaće-stranih tzv. reality show egzibicija. Totalno mi je besmisleno ono "What are you doing?", pa kao odgovaraš na ovo pitanje ;)

Pratite mikro-blog na sajtu (Twitter box u desnom uglu) ili :

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *