Tržište automobila u 2007. godini

Categories AutomobiliPosted on

Jutros uz kaficu, u dva klika, listam instantni NY Times zahvaljujući Blackberry-ju, i zainteresuje me članak o globalnoj analizi auto-tržišta koja kaže da je prošle godine General Motors u "foto-finišu" sa Tojotom zaseo na tron (u stvari, ne skida se sa njega poslednjih 10-tak godina) isporučivši kupcima 9.369.524 vozila, dok Tojota zaostaje za, generalno tržišno gledano, samo oko 3.000 jedinica. Razlika je veoma mala, a veoma dobro je ilustruje podatak da je to cifra koja opisuje dnevnu prodaju popularnih truckova samo na američkom tržištu.

Koliko se prodalo automobila u Srbiji u 2007?Ovo me je podsetilo da pogledam veoma detaljan pregled prodaje svih automobila na domaćem tržištu, koji sam poverljivo dobio od kolega, a ovde ću izneti samo one najzanimljivije detalje.

 • ukupna prodaja svih vozila premašila je 56 hiljada jedinica, i iz putničkog i komercijalnog programa
 • odpomenutih 56 hiljada, samo Zastava prodala je skoro 15 hiljada vozila, dok su ostali plasirali nešto preko 41 hiljade, a od ukupne cifre čak preko 48 hiljada vozila su iz putničkog programa
 • nakon Zastave, najjači strani brend je Opel sa 5.000 prodatih jedinica (nakon julskog potpisivanja sporazuma između Zastave i GM-a prodaja Opela je na mesečnom nivou više nego udvostručena), slede VW sa preko 3.700 jedinica i Škoda sa 3.600 vozila, dok su ostali brendovi plasirali ispod 3000 vozila. Kada smo kod Opela, treba reći da je ovaj nemački proizvođač najjači po prodaji u u susednoj Hrvatskoj gde je plasirao čak 12.112 vozila i drži skoro 15 % tržišta
 • od kada je Delta preuzela zastupništvo za BMW prodaja je udvostručena, pa tako je u 2007. prodato skoro 460 BMW-ovih limuzina. Mercedes po prodaji prevazila 1.000 jedinica, ali tu se ubraja i njihov komercijalni program.
 • brend koji se može proglasiti za najneuspešniji ili najnepopularniji u Srbiji je Lancia sa zvanično 2 prodata vozila, sledi Saab sa 19 jedinica, Land Rover i Alfa Romeo sa dvadesetak jedinica. Prvenstveni razlog podbačaja ovih brendova su veoma visoke cene njihovih vozila.
 • što se tiče klase vozila, sa obzirom da je Srbija siromašno tržište, jasno je da je niža klasa (B segment) najprodavanija sa preko 21 hiljade prodatih jedinica u ovom rangu. Sledi opet niža srednja klasa (C segment) sa nekih 16.000 primeraka, a tek potom dolaze popularni terenci sa nešto preko 3.100 prodatih primeraka

Takođe zanimljiva je

struktura prodaje po konkretnim modelima

, evo i zanimljivosti:

 • čak 43 različita modela, različitih brendova prodata su u samo jednom primerku
 • najprodavaniji model u Srbiji tokom 2007. je naravno Zastava 10 sa preko 4.100 jedinica, sledi Zastava Skala (popularni Kec) sa 3.300 jedinica.
 • Od stranih modela prva je Dacia Logan sa oko 2.000 vozila, a iza nje je Opel Astra Classic II sa preko 1.700 i zatim zanimljivo Chevrolet Spark koji je prodat u preko 1.100 primeraka. Svi ostali nisu probili famoznu granicu od 1000 jedinica.
 • po segmentima u A klasi malih automobila prvi je Chevrolet Spark sa pomenutom prodajom, u B klasi (niža klasa) prva je nova Opel Corsa sa preko 980 prodatih vozila.
  U C segmentu opet Opel, ovoga puta nova Opel Astra sa 527 vozila.

  U srednjoj D klasi neprikosnovena je Honda Accord (sigurno trenutno najbolji odnos cena-kvalitet) sa 530 prodatih primeraka, Kod luksuznih vozila F segment prvi su BMW serije 7 i benzinski Audi A8 sa po 12 prodatih jedinica.

  Ha, kod terenaca (I segment) neprikosnovena je Lada Niva sa preko 650 prodatih primeraka, a dalko iza je Tojotin RAV4 prodat u preko 300 jedinica, a iznenađenje je uspeh Chevrolet Captive koja je plasirana u preko 200 primeraka.

  Kod luksuznih terenaca naravno najpopularniji je BMW X5 koji je dostigao skoro 90 jedinica.

 • Vredni pomena su i ostali modeli koji su zabeležili dobar plasman, a to su: Fiat Grande Punto (>700), Toyota Yaris (>650), Renault Clio i Ford Fiesta (>600), nekada popularni VW Golf i Peugeot 307 su plasirali ispod 500 primeraka.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *