Trke u rikverc

Categories HumorPosted on
Holandske trke u rikverc

Holandske trke u rikverc

Iako možda ne pratite Formulu 1, najverovatnije je da se ste već čuli za F1, WTCC, ETCC i slične auto-moto šampionate, ali takođe najverovatnije – niste čuli za postoje i trke u rikverc. Dobro ste pročitali trke “hodom unazad” :)

Poslednjih par godina ovakve trke se organizuju širom SAD u okviru opskurne manifestacije “Day of Destrucition“, ali davno pre toga ovaj “karambol” su osmislili holanđani. I zapravo, američke i holandske trke u rikverc su veoma različite.

Kao što možete videt ina snimku s početka osamdesetih prošlog veka, u trci preprekama učestvuju uglavnom stari DAF automobili (kada je DAF još proizvodio automobile) koji se voze isključivo u rikverc.

Ukoliko, verovatno, mislite da vožnja u rikverc nije toliko opasna jer su brzine male, vi zapravo grdno grešite. U ovim starim DAF automobilima su Variomatic menjači odnosno kontinualno varijabilna transmisija koju je koristio holandski DAF, originalno razvijen od poznate kompanije Hub van Doorne (Van Doorne’s Transmissie, ili VDT).

Možda vas skraćenica CVT zbunjuje, ali u prevodu – automobili opremljeni ovakom transmisijom postižu jedna  ubrzanja i brzije i u hodu napred i u rikverc!.

Interesnatno je da sada ovu inovatinu CVT tehnologiju koristi Nissan.

A evo i kako izgleda Variomati transmisija:

Američki primer:

 

Please follow and like us:

1 comment

Comments are closed.