Tortura iračkih zarobljenika, ipak planska

Categories PolitikaPosted on

Da je tortura iračkih zarobljenika u zloglasnom iračkom zatvoru Abu Graib ipak planska, a ne sporadična “zabava” američkih rezervista, govori više izvora.

Prvi izvor je Majkl Mening, bivši specijalni istražitelj 142. obaveštajnog vojnog bataljona Nacionalne garde SAD, koji u svedočenju koje prenosi list Danas u vikend broju, navodi da tortura predstavlja prećutni legitimni metod vršenja pritiska na zarobljenike kako bi se došlo do obaveštajnih podataka. U vezi instrukcija koje je on dobio prilikom obuke u isleđivanju kaže:

Citat:

S druge strane učili su nas da eventualno možemo da “primenimo pritisak”. Termin “pritisak” nije definisan na predavanjima, ali nije bilo teško odgonetnuti o kakvom se konceptu radi.

Slično na ovu temu, piše i ugledni The New Yorker, koji u tekstu THE GRAY ZONE, navodi da su otkriveni incidenti torture, u stvari deo tajne vojne operacije Pentagona odobrene prošle godine od Sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda, te da se ne radi o “igrarijama neposlušnih vojnih rezervista”, već da se radi o sistematskoj fizičkoj torturi i seksualnom ponižavanju u cilju prikupljanja dodatnih obaveštajnih podataka o globalnim aktivnostima Al Kaide.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *