Titan i njegov prethodnik

Categories InternetPosted on

Za potrebe [url=http://www.svet.co.yu/mobi/index.htm]magazina Mobi [/url]testirao sam dva [i]Pocket PC[/i]-ja (na [i]Windows Mobile[/i] platformi) tajvanskog ODM ([i]Original Design Manufacturer[/i]) proizvođača koji inače produkuje mobile uređaje za operetere širom sveta, koji ih potom brendiraju u skladu sa sopstvenim marketing strategijama.

[imga]http://img224.imageshack.us/img224/4052/9600ja2.jpg[/imga]
[foto]Qtek 9600 / TyTN[/foto]

U pitanju sudva moćna [i]Windows mobile[/i] komunikatora tajvanskog proizvođača HTC ([url=http://www.htc.com]High Tech Computing[/url]) između kojih se prostire jednogodišnji tehnološki jaz. [url=http://www.htc.com/03-roducts-1.htm]Qtek 9600 (TyTN) [/url]praktično predstavlja unapređenog 3G sledbenika modela [url=http://www.htc.com/03-roducts-11.htm#4]Qtek 9100[/url] koji je tržištu predstavljen sredinom prošle godine.

Prvi, Qtek 9100 zasnovan je na tzv. [b]Wizard [/b]([b]Prodigy[/b]) platformi, dok je njegov sledbenik model Qtek 9600 ([b]TyTN [/b]– izgovara se kao Titan), predstavljen prošlog meseca zasnovan na novijoj [b]Hermes [/b]platformi.

Prvobitni [i]Wizard [/i]razvijen je oko [i]Texas Instruments OMAP 850[/i] procesora koji radi na taktu od 200 MHz što je sasvim dovoljno za komforan rad u aplikacijama pod [i]Windows Mobile[/i] operativnim sistemom. Unapređena [i]Hermes [/i]arhitektura izgrađena je oko moćnijeg Samsungovog 400-megahercnog procesora (2442) sa 3G konektivnošću, unapređenom tastaturom i boljom kamerom rezolucije 2 megapiksela. Kao i sa [i]9100[/i], sa [i]Qtek 9600[/i] podrazumeva se postojanje Wi-Fi ([i]Wireless[/i]), IC i [i]Bluetooth [/i]komponente, dok je količina ugrađene memorije ista kod oba modela, odnosno i jedan i drugi su opskrbljeni sa 64 MB RAM memorije i 128 MB Flash memorije.

[imga]http://img74.imageshack.us/img74/1676/9100ey6.jpg[/imga]
[foto]Qtek 9100[/foto]

Takođe, moderniji TyTN (9600) je opremljen sa nekoliko unikatnih funkacija i osobenosti, koje uz dorađenu spoljašnost ovaj uređaj čine gotovo idealnim rešenjem za mobilnu kancelariju. Jednistveno kod novijeg modela je integrisani bočni [i]Jog Dial[/i] točkić namenjen za brzo kretanje kroz menije i obimne višestranične dokumente, olakšan surfing Internetom i izbor odabranih opcija. Naravno, kao unikat, ne treba zaboraviti i sekundarnu frontalnu kameru namenjenu video-telefoniranju, na koje ćemo popričekati dok naši mobilni operateri ne uvedu 3G standard. TyTN podržava GSM/GPRS/EDGE, te HSDPA/UMTS (2100 MHz za Evropsko tržište i 850/1900 MHz u SAD).

Više o ovim mobilnim komunikatorima možete pronaći u [url=http://www.svet.co.yu/mobi/5.html]septembarskom broju “Mobi”-ja [/url](60 din.) i [url=http://www.flickr.com/photos/gorananicic/tags/qtek/]među Flickr fotkama[/url] ([url=http://www.flickr.com/photos/tags/qtek/]dodatak[/url]).

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *