TinTin slavi 80-tu

Categories KulturaPosted on

TintinNakon Stripotekinog, evo još jednog jubileja. Najomiljeniji reporter, legendarni TinTin 10. januara ove godine napunio je 80 godina od pojave prvog kaiša ovog serijala u belgijskim novinama Le Vingtième Siècle (katolički nedeljnik).

Tokom ovih 80 godina, lik mladog belgijskog novinara-reportera Tintina  zabavljao je mnoge ljubitelje stripa širom sveta kroz 24 izdata albuma, od kojih su neki prevedeni i na srpski jezik (preveden je ukupno na 50 jezika).

Pored albuma u štampanom obličju, na webu možete pronaći mnošto PDF-ova Tintina (imam na disku epizodu Destination Moon ali nikako da je iščitam – papir je ipak prikladniji).

Za sve ljubitelje ovog junaka, evo dobre vesti. Spilberg je od udovice autora Georges Remija – koji je radio pod peudonimom Herge, otkupio prava na snimanje filma o Tintinu (istini za volju, o Tintinu je snimljeno mnogo filmova, ali animiranih). Spilberg planira da snimi čitavu trilogiju, a već prvi deo iz serijala se očekuje sledeće godine.

Preporučujem odličnu lokaciju http://www.tintin.com/index.html posvećenu ovom junaku gde ćete pronaći "njegov" blog, klub, album, zbirku online igara i Tintin TV – web TV kanal sa obiljem video isečaka vezanih za ovog strip junaka.

Please follow and like us:

1 comment

Comments are closed.