Telenor brzi HSPA+ mobilni Internet – prvi utisci

Categories InternetPosted on

Krenuo sam sa testiranjem HSPA+ mobilne mreže nove generacije koju uvodi Telenor, i koja bi trebala da zaživi u potpunosti u Srbiji do sredine sledeće godine.

Već prvo uključenje donosi oduševljenje. Instalacija se svodi na ubacivanje USB modema E353 i jednog klika na instalaciju Telenor konekcionog softvera. Nakon toga preostaje vam samo da uživate u brzom internetu na bilo kom mestu.

Prva konekcija i standardni test brzine u pomoć SpeedTest.net servisa donosi brzinu koja je tačno 7Mbps za download i skoro 4 Mbps uploada. Test je rađen u stambenoj zgradi pored Novosadskog sajma, gde ima dosta šuma. Za ovo kratko vreme, peak-ovi brzine probijali su 10Mbps.

I pored toga, do sada nezabeležene brzine mobilnog neta. Kao što se da videti, to je 5 do 6 puta brže od prosečnog ADSL priključka u Srbiji, a prema statistikama  SpeedTest.net servisa ovaj rezultat premašuje čak 92% testiranih veza u Srbiji.

Silom prilika morao sa popodne do Bečeja, pa je to bila idealna prilika da  se na brzinu provere brzne mobilnog Interneta i usputno. Test iz centra Temerina koji je udalje oko 25 kilometara  od Novog Sada da je čak bolji rezultat od gradskog – 9 Mbps download i 1,63 Mbps u uploadu.

Prema navodima iz Telenora, novom mrežom pokrivena je Vojvodina, što testovi i pokazuju. 50 kilometara dalje u Bečeju, HSPA+ signal je takođe prisutan. Na ulazu u Bečej, čak  na periferiji (što se može videti sa donje slike) postiže se skoro 7 Mbps i 1,61 Mbps uzlazno.

Kao što možete videti, konstantna plava LED diodica na USB domenu dokazuje prisustvo HSPA+ signala i velikih brzina. Konačno, svima kojima je potreban brz Internet na terenu neće imati problema.

Please follow and like us:

4 comments

  1. Gorane, može li preko jednog modema da se “pokrije” više umreženih kompjutera, a posebno da li bi SOHO bežična mreža mogla da se napravi? Ili je za svaki kompjuter potreban poseban modem?

  2. Može Dragane naravno, na nivou Windows SOHO mreža koje su najzastupljenije kod nas, vrlo je jednostavno WiFi povezivanjem preko AdHoc kućnih mreža.

Comments are closed.