“Sve je samo reklama”

Categories Marketing, ReklamePosted on

Pre nedelju dana, na radsot novosađana ali i svih namernika zainteresovanih za istoriju promocije i reklame, u Muzeju Vojvodine otvorena izložba “Sve je samo reklama” autora Ljubice Otić, muzejskog savetnik – istoričara, Veselinke Marković, višeg kustosa – istoričara i Mirka Grlice, muzejskog savetnika – istoričara. Kako će ova izložba  biti otvorena do 30. marta 2013. godine niko od novosađana nema prava na izgovor da je ne poseti :)

Pojam reklame kao svojevrsnog fenomena u razvoju ljudskog društva veoma je kompleksan, kao i oblici kroz koje se ona ispoljavala u određenim vremenskim periodima. Reklama se tokom opšteg istorijskog razvoja menjala i prilagođavala potrebama poslovnog i društvenog života. Iako su trgovci i zanatlije još u dalekoj prošlosti shvatili njen značaj, temelji i osnovne ideje savremenog marketinga potiču iz druge polovine 19. i sa početka 20. veka.

Privredni razvoj Vojvodine tokom 19. veka nije imao isti intenzitet kao u većini evropskih zemalja, ali je, ipak, i na ovom prostoru bilo prisutno oglašavanje i reklamiranje zanatskih i industrijskih proizvoda, kao i uslužnih delatnosti. Jačanje ekonomske osnove društva i porast broja zanatskih i trgovačkih radnji doveli su do konkurentske borbe na tržištu, a reklama je postala moćna poluga poslovnog uspeha. Potencijalne kupce je trebalo privući kvalitetom proizvoda, lepotom njihovog dizajna, ali i pravovremenim i dobro osmišljenim oglasom i reklamom. Dizajn proizvoda i pojedinih vidova reklama menjao se u skladu sa stilskim odlikama određenog perioda.

U nastavku, evo pregleda dela izložbe, samo kao tizer koji će vas privući da posetite ovu veoma zanimljivu postavku:

Krema Desanka ispravlja bore

Cimer za tvornicu salama “Herz i sin” iz Banatskog Karlovca

Reklama za novosadski Albus sapun

Kalodont

Gerberovo pivo iz Pančeva

Čuveni Bajerov aspirin

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *