Super-blogeri

Categories Blogosfera, InternetPosted on

Septembarski Wired donosi zanimljivu i nadam se inspirativnu priču za domaće blogere o super-blogeru Mariu Lavandeiri (na slici gore) koji stoji iza poznatog celebrity bloga perezhilton.com.

Naime, Mario je nakon napuštanja reporterskog posla u tabloidu "Star" i silaska "do dna", pokrenuo blog o onome što najbolje poznaje i za da radi, a to su tračevi o poznatima. Da bi bio na izvorištu dešavanja preselio se iz NY u Los Angeles i zakupio domen koji je sugestivna varijacija imena najvećeg globalnog izvora tračeva – Perez Hilton (ime dolazi, a od koga bi drugog, nego Paris Hilton).

Nakon neke četiri godine, ovaj blog ima ogromnu posećenost (198 million pageviews a month) i prihode od preko 50 hiljada dolara na dnevnom nivou. Dobro se pročitali, na dnevnom nivou, što vodi zaključku da ovaj bloger ima milionske prihode, a pri tome blog kreira uglavnom sam i uz pomoć sestre.

Kako doći do sličnih rezultata? Da bi postigli bar delić uspeha Marija, potrebno je da se vaš blog bavi popularnim, da ne kažem populističkim temama, ukratko onim što surferi-čitaoci najviše konzumiraju. Ako se okrenete analizi štampanih medija, videćete da velike tiraže ima uglavnom tzv. "žuta štampa" (magazin "Svet" ima tiraž od 100.000 primeraka na sedničnom nivou), a zatim i magazini namenjeni ženskoj populaciji. Ovo može da vam bude polazište, sledi dug i mukotrpan rad na stvaranju ne obavezno kvalitetnih, ali obavezno popularnih (po mogućstvu i ekskluzivnih) sadržaja (Content is King).

Ako se vratimo opet na uspeh perezhilton.com, to znači da bi morali da veoma mnogo radite ("I work 16, 17, 18 hours a day,") na blogu. Na Perez Hilton blogu dnevno se u proseku objavi 24 zapisa, a nekada dnevno premaši i cifru od 40 blog zapisa.

Svakako impresivne cifre, ali dodao bih i nadahnjujuće, te veoma inspirativne. Imate gotov koncept i recept, samo ga primenite u praksi ;)

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *