Studija slučaja: jasatomic.org.yu

Categories Web produkcijaPosted on

Kampanja u koju se većina članova foruma elitesecurity.org uključila u svrhu promocije lokacije www.jasatomic.org.yu, koja je kreirana radi informisanja i pomoći postradalima u poplavi, je veoma pozitivna i za svaku pohvalu, a kako vidimo, daje rezultate u smislu veće posećenosti i pažnje. Ali ovom pprilikom osvrnuo bih se na samu Web lokaciju, njenu osmišljenost, koncept, svrsishodnost i funkcionalnost. Na žalost, ako bar malo kritički osmotrite ovaj sajt videćete da mu nedostaje mnogo toga (dizajn, IA, usabilty, SEO…), što implicira uvećanju neefikasnosti.

Već na prvi pogled možete uočiti totalnu neosmišljenost, nedostatak koncepta, a da ne govorimo o nečemu što se zove dizajn, odnosno arhitektura informacija. Jednostavno, nje (IA) nema, tako da sve deluje nabacano i haotično, iz čega se ne može precizno naslutiti cilj i svrha sajta, kao i ni ciljani auditorijum.

Pošto na forumu ima dosta stručnih i kompetentnih osoba, po ovom pitanju (Web produkcije), pozvao sam ih da iskoristimo forum i temu da pomognemo ljudima koji stoje iza ove lokacije kako bi se i mi uključili u ovu humanitarnu akciju delovanjem iz sopstvene struke.

Kako bi krajnji rezultat bilo što optimalnije rešenje trebalo bi krenuti od definisanja cilja (ciljeva) i ciljanog auditorijuma. U ovom slučajumogući ciljevi bi bili:

 • informisanje građana o dešavanjima u ugroženim mestima, u zemlji i inostranstvu
 • pružanje detaljnih informacija za novinare (press servis), kako za domaće tako i za strane
 • informisanje građana o tome kako se uključiti u humanitarnu akciju,
 • obaveštavanje ugroženih i postradalih o pravima ostvarivanja pomoći i naknada
 • uključivanje drugih medija u promociju lokacije i ukupne humanitarne akcije
 • obezbeđivanje detaljnih i sveobuhvatnih kontakt informacijaradi efikasnijeg povezivanja aktera u aktivnosti prikupljanja pomoći i sanaciji

Ovo su neki od primarnih ciljeva koje bi ova lokacija trebala da ispuni i ostvari, da bi bila svrsishodna i u krajnjem slučaju, korisna.

Iz ovako definisanih ciljeva mogu se uočiti ključne ciljne grupe kojima bi trebao sajt da se obraća (komunicira):

 • zainteresovani posetioci (domaće stanovništvo i stranci), oni koji samo žele da se informišu,
 • posetioci voljni da pomognu (pojedinci i firme, domaći i iz inostranstva), odnosno da se na bilo koji način uključe u humanitarnu akciju,
 • ugroženi i postradali građani,
 • novinari, domaći i strani,
 • vladin sektor,

Ovo su ciljne grupacije koje se mogu izdefinisati na osnovu postavljenih ciljeva.

Pošto svaka od ovih grupacija ima neki svoj cilj, nameru i potrebu, moguće je odrediti i potrebne funkcije kao i sadržaje koje bi ovakva lokacija treba da obezbedi kako bi se svaki posetilac brzo i lako snašao, te zadovoljio sopstvena očekivanja. Na osnovu svega gore iznetog, na slici možete videti skicu/predložak moguće konceptualne organizacije sadržaja (informacione arhitekture).


Klikni na sliku za uvećanje

Uporedite ovaj predložak strukture i trenutno stanje. Očekujem da se i drugi uključe u ovu malu akciju predlozima, primedbama, sugestijama i rešenjima.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *