Sterijino pozorje – “Tako je moralo biti”

Categories Kultura, Novi SadPosted on


Ovosezonski pozorišni pôst može se reći da smo nadokadili gledajući večerašnju predstavu "Tako je moralo biti", većini nepoznatog melodramskog Nušića, u izvedbi stvarno izvrsne trupe Jugoslovenskog dramskog pozorišta, prikazane u okviru 53. Sterijinog pozorja.

Komad je neverovatno aktuelan i savremen, i govori o dvostrukim standardima, iskrivljenom i isključivo interesima izvitoperenom tzv. građanskom moralu kvazi elite koji "kvari" ljubavni zanos.

Citat:

"Tako je moralo biti" je rana Nusiceva melodrama koja je redje izvodjena u odnosu na njegove komedije. Pisana je u vreme kada je Nusic, uz komedije, pisao i drame iz gradjanskog zivota, a prvi put je postavljena na sceni Narodnog pozorista 1900. godine.

Predstava govori o mladom bracnom paru – Djordju i Jeli, koji zive preko svojih mogucosti. Bas na dan Jelinog rodjendana Djordje priznaje da u drzavnoj kasi ima deficit od 20.000 i da ga od hapsenja deli nepunih 24 sata. Jedini ko im moze pomoci je Ljuba Nestorovic, nekadasnja velika Jelina ljubav.

Ono što bih istakao je izvedba glumačkog ansabla (

Predrag Ejdus, Anita Mancic, Nebojsa Dugalic, Mihailo Janketic, Vojin Cetkovic, Miodrag Radovanovic, Radica Radovanovic, Jelena Petrovic, Radovan Vujovic, Ana Simic i Jelena Angelovski

) koji predvodi

Anita Mančić

u ulozi nespretne

Jele

.

Savin

kao reditelj uspeo da "sklopi sve kockice" tako da večerašnjoj predstavi nije bilo slabog mesta, svi akteri su bili besprekorni, što su i potvrdili dugrotrajni aplauz, trostruki bis i gromoglasne ovacije publike.

Ako nađete vremena, i karata naravno, ne porpustite ovu predstavu ali i ostale sa

Sterijinog pozorja

koje traje do 5. juna. Ah da, otkrovenje je bilo i mesto izvedbe predstave, a to je odlična, tehnički sigurno najsavremenija kamerna scena u zgradi poslovnog centra NIS-a. Samo je šteta što se jedan takav obejakt izuzetno retko koristi.

Please follow and like us: