Šta je RSS, i kako ga iskoristiti?

Categories Blogosfera, InternetPosted on

Ukoliko svakodnevno pratite veći broj blogova, onda sigurno znate kako može biti zamorno odlaženje pojedinačno na svaki od sajtova, u potrazi za najnovijim postovima. Kako ih sve pratiti na efikasan i bezbolan način? Rešenje je tu, ispred nosa – RSS.

Šta je zapravo RSS?

Većinu blogova pokreće mehanizam koji sadržaj objavljuje putem RSS-a, formatirajući krajnji HTML kod. Za razliku od HTML-a, kojim samo definišemo izgled sadržaja, RSS čuva podake sirovih dokumenata u XML formatu. E sad, vi možete downloadovati RSS sadržaj sa bilo kog bloga (većina blogova ima ovu mogućnost) i zatim ga provući kroz neki softver koji će to prikazati na odgovarajući način. Na ovaj način sadržaj blogova je široko dostupan i potpuno nezavisan od načina prikaza (formata).
Na svu sreću ne morate sami kreirati ovakvu vrstu softvera, jer već postoji gomila ovakvih besplatnih specijalizovanih programa (i programskih dodataka) koji se jednim imenom nazivaju RSS agregatori. Po instalaciji agregatora potrebno je da definišete koji blogovi vas interesuju – i to je sve. Agregatori zatim sve preuzimaju na sebe, u određenim intervalima skidaće RSS sadržaje sa svih definisanih lokacija, i zatim će vam ih prezentovati na prigodan način.

Ovim nećete više morati da lutate svakodnevno webom, već ćete svakodnevno samo izlistati nove članke sa blogova i pročitati one najzanimljivije. Ukoliko koristite Mozzilu najjednostavnije je da skinete agregator, NewsMonster, u vidu plug-ina. Ili, možete skinuti vrlo dobar (free) agregator SharpReader koji radi na Windows platformi.

Please follow and like us: